Televisie Film van de dag

Nelly & Monsieur Arnaud. In de film over een gepensioneerde rechter (Michel Serrault) die een jonge Parisienne (Emmanuelle Béart) in dienst neemt om zijn mémoires uit te tikken, gaat het niet zozeer om verhevigde emotionele stadia als wel om het gebied dat daar tussen ligt. Intuïtie en zelfrespect verhinderen dat de groeiende intimiteit tussen hen wordt uitgesproken in deze glasheldere, superieure observatie. Sautet in een interview: „Het gaat gaat over de relatie tussen een oude man en een vrouw van 27. Het leeftijdsverschil maakt het mogelijk om de slaapkamer buiten beschouwing te laten. Arnaud wordt gedreven door verlangen, door de hersenschim van de liefde, maar het komt er niet van. Eigenlijk is Arnaud een kokette vrouwenhater. Nu vrouwen steeds onafhankelijker en sterker worden, vertaalt misogynie zich in introvertie en terughoudendheid van mannen”. (Claude Sautet, 1995, F/I/D), België 2, 23.30-1.15u.

André Waardenburg