Televisie Film van de dag

Scène uit Quo Vadis met Peter Ustinov (midden, wijzend) als keizer Nero. Quo vadis? Year: 1951 Director: Mervyn LeRoy Peter Ustinov PHOTOS12

Quo Vadis. Op de roman van Henryk Sienkiewicz gebaseerde spektakelfilm uit de MGM-stal over de strijd tussen het oude Rome en het opkomende christendom. Produktietijd drie jaar, op locatie in Rome gefilmd en in de net weer geopende Cinecittà-studio, die in WO II flink was gebombardeerd. Onder de duizenden figuranten een piepjonge Sophia Loren (die debuteert als slavin) en Elizabeth Taylor. De Romeinse soldaat Marcus Vinicius (Robert Taylor) wordt verliefd op een jonge vrouw (Deborah Kerr) die het christendom aanhangt en raakt gaandeweg geïntrigeerd door dit nieuwe geloof. Met Peter Ustinov als decadente en steeds krankzinniger wordende keizer Nero, die het liefst alle christenen voor de leeuwen zou gooien. De opzwepende muziek, afgewisseld met een mooi liefdesthema, is van Miklós Rozsa, die dit jaar honderd jaar geleden werd geboren.(Mervyn LeRoy 1951, VS), maandag, BBC 2, 13.15-16.00u.

André Waardenburg