Stadionverbod?

Een juichende PSV-fan die vorige week het veld betrad na de 5-1 zege op Vitesse, riskeert 15.000 euro boete en een stadionverbod van tien jaar. Gepaste straf?

Pedro Salazar, woordvoerder landskampioen PSV: „Deze jongen heeft nog geen boete en stadionverbod gekregen, maar riskeert dat wel. Dit is de eerste keer dat zoiets gebeurt sinds we de hekken rond het veld hebben weggehaald en het moet de laatste keer zijn. Als we nu al een uitzondering maken en een lage boete geven, staan er een volgende keer honderd supporters op het veld. Als je dit incident niet goed aanpakt, ontstaat een precedent. Stel dat zoiets gebeurt tijdens een belangrijke wedstrijd, zoals tegen Vitesse (beslissing landstitel, red.), en de wedstrijd wordt gestaakt. Dan mis je de Champions League. Dat kan de club zich niet permitteren. De straffen voor het betreden van het veld – boetes van 1.000 tot 20.000 euro en stadionverboden van zes maanden tot levenslang – staan in ons huishoudelijk reglement. Dat kan iedereen lezen. Alle betrokken partijen – KNVB, politie en supporters – zijn daarover ingelicht toen we de hekken weghaalden. In Nederland zijn we trouwens mild; in landen als Engeland of Spanje zijn de straffen hoger.”

Stephan Steinmetz, coördinator Landelijk Informatiepunt Supportersprojecten: „Het getuigt niet van groot pedagogisch inzicht iemand die in de euforie van een op rare wijze behaalde titel het veld oploopt, zwaar te straffen. Ik weet niet of dat het beoogde effect heeft en of het de beste manier is een klant van de club te behandelen. Maar PSV heeft dat zo afgesproken. Er was veel tumult en discussie toen de regeling werd ingevoerd, maar de straffen zijn bij de supporters bekend. Deze fan is tegen de stadionlamp aangelopen. PSV heeft als eigenaar van het stadion én het gras het recht sancties op te leggen in geval van overtredingen van de regels. Maar je moet maat houden.”

Henk Kesler, directeur betaald voetbal KNVB: „In Engeland hebben ze forse straffen en daar laten fans het wel uit hun hoofd het veld te betreden. De preventieve werking van hoge straffen is er. Dat zachte gedoe werkt niet in het voetbal. Ik ben voorstander van harde maatregelen en zware straffen. PSV heeft de mogelijkheid een huisreglement op te stellen met sancties in geval van overtredingen, conform de richtlijnen van de KNVB. Als je een kaartje koopt, onderwerp je je aan de voorwaarden die de club stelt. PSV heeft dit gecommuniceerd naar de supporters toe en vindt het een adequaat middel om overtredingen tegen te gaan. Daar kan ik me in vinden.”

Frank ter Huurne, sportjurist: „De betaald voetbalorganisaties (bvo) en de KNVB zijn overeengekomen dat wanneer een bvo kaartjes dan wel seizoenkaarten aan supporters verkoopt, in deze contractuele relatie gebruik wordt gemaakt van de standaardvoorwaarden van de KNVB. Op de achterzijde van een toegangsbewijs wordt verwezen naar deze voorwaarden. De supporter heeft kennelijk gehandeld in strijd met de standaardvoorwaarden, wat PSV heeft doen besluiten de boete en het stadionverbod op te leggen. PSV doet niets anders dan de standaardvoorwaarden toepassen. Misschien levert dit een zware straf op, maar aan dergelijk gedrag moet paal en perk worden gesteld. Ik zie niet in waarom een uitzondering moet worden gemaakt.”

Frank Rutten, directeur belangenorganisatie eredivisieclubs (ECV): „Ik kan me voorstellen dat dit een vervelend moment is voor een fan die feestviert, maar hij heeft de regels overtreden. Als je nu gaat marchanderen over de hoogte van de straf, beland je in een discussie over de zin en onzin van het stellen van regels. Ga je opschuiven in de hoogte van de op te leggen straffen, dan bevind je je op een hellend vlak. Dan kun je allerlei verzachtende argumenten verzinnen voor het betreden van het veld, zoals een beslissing van de scheidsrechter of een provocerende actie van de tegenpartij. Het weghalen van de hekken rond het veld is een voordeel voor de supporters, maar daar horen regels bij. PSV heeft het recht overtreders te bestraffen en geeft een signaal af dat dit niet kan.”