Schubert Pianotrio’s 1 & 2 Storioni Trio

Schubert Pianotrio’s 1 & 2 Storioni Trio (PentaTone Classics 5186 050) *****

Schubert Pianotrio’s 1 & 2 Storioni Trio (PentaTone Classics 5186 050)

Het Storioni Trio, opgericht in 1995, behoort al jaren tot de absolute top van de Nederlandse kamermuziek en geniet met optredens in New York, Londen en de halve rest van de wereld ook veel internationale waardering. De broers Wouter Vossen (viool) en Marc Vossen (cello) en de pianist Bart van de Roer, die hun trio vernoemden naar de Storioni-viool van Wouter, voelen zich ondanks hun sterk individuele karakters één in hun optreden.

Bovendien zijn de veelgeprezen Storioni’s fanatiek perfectionistisch, in concerten en opnamen. De nieuwe cd met de twee pianotrio’s van Schubert uit zijn laatste levensjaar getuigt ervan.

Zoals het begin van het eerste trio Allegro moderato, meteen in medias res. De langzame delen zijn natuurlijk de mooiste, vooral het Andante con moto van het tweede trio: bijna symfonisch en met een verbluffend dramatische climax, soms herinnerend aan het indringendste van Schubert, het Strijkkwintet.

KASPER JANSEN