Rijk zonder bloed, zweet en tranen

De stap van een geheel verzorgde, vaste werknemersbaan naar die van een vogelvrije eigen baas wordt overal geprezen als een slimme zet. Maar waarom? Je staat overal alleen voor en niemand bekommert zich om je. Werken voor eigen rekening en risico is topsport die alles van een ondernemer en zijn naasten vraagt. Het is ook een vorm van toegepaste kunst, van creativiteit. Helaas zijn de risico’s navenant.

Daarom wil je het liefst opereren als topsporter, kunstenaar én (verwende) werknemer. Ondernemen zonder bloed, zweet en tranen. Dat kan. Je sprokkelt in loondienst, of op een andere manier, een miljoen euro bij elkaar en bouwt daarnaast als ondernemer in geldzaken (belegger, investeerder, speculant) aan je tweede miljoen. Bijvoorbeeld via aandelen, want die kunnen veel opleveren. Al vier eeuwen lang.

1 Wie via de beurs aandelen van een bedrijf koopt, deelt vanaf dat moment mee in de lusten en lasten, via de dividenden en de koerswinsten en -verliezen. Je loopt ondernemersrisico. Maar het echte ondernemen – het vergieten van bloed, zweet en tranen – laat je over aan de mensen die bij ‘jouw’ bedrijf werken. Het Personeel, met een hoofdletter. Zij werken ook voor jou.

2 Denk aan een bezit met vijf tot tien verschillende aandelen van solide bedrijven, om het risico van koerdalingen (daardoor ook van stijgingen) te dempen. Een voorbeeld. In het jaar 2000 ging het internetbedrijf World Online naar de beurs. Veel mensen staken er (al) hun spaargeld in. Die investering bleek een flop. Pas deze week besliste de rechter dat die beleggers misleid zijn en schadevergoeding kunnen eisen. Zeven jaar later! Daarom: laat je niet verblinden door een hype.

3 Laat je evenmin verlammen door een negatieve hype. Een voorbeeld. Halverwege vorig jaar schommelde ABN Amro rond de 20 euro en een dividendrendement van ruim 4 procent. Bijna niemand kocht die aandelen. En kijk: eind april piekte de koers op 37,47 en donderdag, na de voor de bankdirectie negatieve uitspraak van de rechter, ging de koers niet onderuit. Door tijdig te kopen en nu te verkopen had je in krap een jaar 80 procent rendement kunnen maken.

4 Neem rustig de tijd, misschien wel jaren, om een op de groei gerichte portefeuille op te bouwen. Profiteer van de dips die zich minstens een keer per jaar voordoen. Koop internationals uit verschillende branches. Bijvoorbeeld via de rubriek ‘internationale selectie aandelen per sector’ in de zaterdagse NRC Handelsblad. Meer informatie biedt het onafhankelijke weekblad Beleggers Belangen.

5 Uit de sectoroverzichten blijkt dat de Amsterdamse beurs een steeds smallere basis krijgt. Corus, KLM, VNU en andere fondsen verdwenen zomaar van de beurs, en straks misschien ABN Amro. Denk daarom wereldwijd. Misschien zijn de VS-fondsen nu extra goedkoop door de lage dollar.

6 Om tijdig te profiteren van dips moet je geld achter de hand hebben, een oorlogskas. Leg daarom vanaf nu maandelijks geld opzij en bekommer je niet om de lage rente. Spek je kas, ongeacht je leeftijd.

Adriaan Hiele