Play-offs niet voor de spanning, maar om geld

`Spannendste slot ooit dankzij play-offs`, kopte NRC Handelsblad voorafgaand aan de laatste speelronde in de eredivisie (27 april). Deze conclusie is volledig uit de lucht gegrepen, en wordt in het artikel dan ook nauwelijks onderbouwd.

Wat zou er gebeurd zijn als PSV na de winterstop gewoon was blijven winnen? De directe achtervolgers stonden een straatlengte achter, maar konden een plaats in de play-offs om Champions-Leaguevoetbal nauwelijks nog mislopen. Voor de top van het klassement zou er in de resterende seizoenshelft dus niks meer te winnen of te verliezen zijn. In het systeem zonder play-offs zou er met dezelfde stand tenminste nog om de tweede plek gestreden worden. De KNVB zal PSV zondagavond nog eens vriendelijk bedankt hebben.

Ook de strijd om de vijfde plek was zonder play-offs minstens even spannend geweest. En de toegevoegde waarde van play-offvoetbal om Intertoto-Cupvoetbal? Vorig seizoen moesten de toegangskaartjes letterlijk weggegeven worden om nog enig publiek de stadions in te krijgen.

De play-offs zijn dan ook niet ingevoerd voor de spanning, maar om het geld. Als het opgooien van een muntje meer zou opleveren, had de KNVB daar zeker voor gekozen. De huidige opzet van de play-offs is ongeveer even rechtvaardig, en een stuk minder doorzichtig. Als de voetbalbond ze desondanks niet afschaft, moet er voor een nieuwe vorm gekozen worden, een die recht doet aan de stand na 34 wedstrijden, en die elke voetbalfan kan begrijpen. Ik nodig de KNVB van harte uit om op www.nieuweplayoffs.nl een opzet te bekijken die voldoet aan deze voorwaarden.