Opiumbed dat de Culturele Revolutie overleefde

Een klassiek opiumbed dat in China vrijwel niet meer te vinden is. Foto Jørgen Krielen Jorgen Krielen/Amsterdam, 06-04-2007/ Opiumbed. Krielen, Jorgen

Vijf dagen reed Casper Reinders (36) in China stad en land af voor zijn passie voor Aziatische antiek. Hij vond uiteindelijk bij Peking zijn mooiste aankoop tot nu toe: een opiumbed uit de negentiende eeuw.

Hoe is die passie ontstaan?

„Ik ben gek op alles wat Aziatisch is. Ik ben opgegroeid tussen antiek uit voornamelijk Papoea Nieuw Guinea. Zelf heb ik een voorkeur voor Chinese antiek. Ik vind het sexy, mysterieus. Over opium kun je in China niet praten, net als over erotische kunst, ook prachtig. Ik heb wel eens gezegd dat mijn werkster een beetje moet schrikken als ze binnenkomt.”

Waar heeft u dit bed gevonden?

„Met tolk en chauffeur was ik al vijf dagen op zoek, ik begon een beetje gefrustreerd te raken. Uiteindelijk kwamen we in de buurt van Peking in een dorp met een aantal antiekzaken. In een zaak stond een kamerscherm dat ooit van een Chinese generaal was geweest: 650.000 euro. Door die prijs wist ik meteen, dit is echt antiek. De eigenaar nam me mee naar een boerenschuur en daar stond alles wat ik me kon bedenken, waaronder dit opiumbed. Ik was zo onder de indruk dat ik bijna ging hyperventileren.”

Waarom wilde u dit bed zo graag?

„Het is uit 1850 en daar zijn er maar weinig van over. Tijdens de Culturele Revolutie zijn er veel vernietigd.”

Maar toen moest het bed nog naar Nederland.

„Een maand later werd het afgeleverd. Dat was nog een probleem. Ze zetten een kist voor je huis waarna je het zelf mag uitzoeken. Alleen was die kist drie meter lang en twee meter hoog; we zijn met drie man uren bezig geweest om het bed eruit te krijgen.”

En was het het waard?

„Het bed is het middelpunt van mijn huis, alleen komt het nu twee maanden in een tentoonstelling over Chinese kunst te staan. Ik ken de organisator, hij vond het zo’n bijzonder bed, hij was echt jaloers. Met twee antieke hanglampen erbij, heb ik er 7.000 euro voor betaald, dat is veel geld in China. Hier is het bed 20.000 euro waard.”

Heeft u ooit een miskoop gedaan?

„Ik heb eens opiumpijpen gekocht die nieuw waren. Vroeger zei ik tegen zo’n verkoper, is het echt? Dan zeiden ze ja. Nu draai ik het om en zeg ik, this is not real, right? Dan zijn ze eerlijker.”

Maakt het bed u gelukkiger?

„Absoluut, ik ben blij dat het in mijn huis staat. Aan mijn huis en reizen geef ik veel geld uit.”

Wat zou u nu nog willen hebben?

„Een serre waarin ik het opiumbed kan zetten, twee antieke Chinese lampen erboven en al mijn boeken er omheen, zodat ik daar kan lezen.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem