Op de vlucht

Roman Dzindzichashvili, die vandaag 63 jaar wordt, is een rusteloos mens. In 1976 emigreerde hij uit Georgië naar Israel en daarna woonde hij eerst even in Duitsland en toen een tijdje in Nederland.

Hij was een van de beste schakers van de wereld, maar hij was ook een gokker, die altijd geldgebrek had. Iemand die meedeed aan een simultaan van Dzin in een Amsterdams café zag tot zijn verbazing dat die zijn tegenstanders geld te leen vroeg. Als Mariss Jansons in het Concertgebouw zijn concert even zou onderbreken om geld te lenen van de muziekliefhebbers op de eerste rij, zou het niet vreemder zijn.

In die tijd zat ik eens in de theekamer van hotel Krasnapolsky een krant te lezen. Dzin kwam binnen, zag me en schoot als een haas weer weg. Ik had hem niets geleend, maar dat wist hij niet meer.

In 1989 verhuisde hij naar de Verenigde Staten en een tijdje later verscheen er een advertentie in het blad van de Amerikaanse schaakbond waarin gedupeerden een beloning uitloofden om achter zijn verblijfplaats te komen. Alles kwam weer goed. In 1990 wees hij me in New York trots op grote reclameborden waarop een lachende baby in een luier te zien was. Die baby was van hem en de reclame was een goede bijverdienste.

De afgelopen jaren had hij een baan als schaakcoach aan de Universiteit van Texas. Ik dacht dat hij rust had gevonden, maar vorig jaar nam hij ontslag om persoonlijke redenen waarover hij niets wilde zeggen. Hij moest weer voort.

Dzindzichashvili - Kalandazichvili, Georgië 1967. Wit begint en wint.

Oplossing Schaken: 1. Tf1-f8+ en zwart gaf op. Hij verliest zijn dame na 1...Txf8 2. Dxe5 of 1...Kxf8 2. Pxd7+.