NS wil postbodes inzetten als conducteur

De Nederlandse Spoorwegen willen hun tekort aan conducteurs en machinisten gaan opvullen met postbodes die hun baan verliezen bij TNT Post. Afgelopen week liepen twintig postbezorgers al een „snuffelstage” bij het spoorwegbedrijf.

Bij TNT Post verdwijnen de komende jaren maximaal 11.000 arbeidsplaatsen als gevolg van de toegenomen concurrentie op de postmarkt. Tegelijkertijd zit de NS te springen om personeel. De Nederlandse Spoorwegen hebben op korte termijn 100 nieuwe conducteurs en tussen 50 en 100 machinisten nodig, omdat het aantal reizigers en dus het aantal treinen sterk toeneemt. Met name in de Randstad is het tekort aan treinpersoneel groot.

De NS heeft daarom zijn oog laten vallen op de postbodes van TNT. De Spoorwegen bieden de postbodes die een dag komen meelopen met NS-conducteurs ook een Lentetoer-treinkaartje aan. „Daarmee kunnen ze samen met hun partner een dagje gratis met de trein reizen in het weekend”, zegt NS-woordvoerder John Krijgsman. Krijgsman ziet belangrijke overeenkomsten tussen het werk van postbodes en conducteur. „Het zijn beide professionele dienstverleners.” De postbodes moeten overigens wel gewoon solliciteren, zegt de NS.

TNT heeft ook contacten met andere grote instellingen en bedrijven, zoals Politie Haaglanden, beveiligingsbedrijf Securicor en Transport Logistiek Nederland.