Nog meer werk, door Time-lijst

Hij was al beroemd en nu is hij nog beroemder. De Nederlander Frans de Waal, hoogleraar aan Emory University in Atlanta, behoort volgens het tijdschrift Time tot de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld.

De Waal maakte wereldwijd naam als onderzoeker van de gedragingen van mensapen. Hij schreef er acht boeken over.

„Ik zal nu nog wel meer uitnodigingen voor spreekbeurten krijgen”, zegt De Waal telefonisch vanuit de VS. „Ik heb nu al geen tijd om ze allemaal te honoreren. Alle bekendheid helpt mij wel om mijn werk nog beter te kunnen doen. Want, anders dan in Nederland, moet je hier als wetenschapper zelf fondsen werven voor je onderzoek.”

De in 1948 in Den Bosch geboren en in Waalwijk opgegroeide wetenschapper doet sinds 1981 onderzoek in de VS. Vorig jaar publiceerde hij samen met andere wetenschappers een artikel waarin zij, na een spiegeltest, meldden dat olifanten een zelfbewustzijn hebben. Daarmee schaarden de olifanten zich in het gezelschap van mens, mensaap en dolfijn.

De Waal werd in 2004 opgenomen in de gelederen van de United States National Academy of Sciences. De Waal: „Dat was een erkenning door mijn beroepsgroep. De uitverkiezing door Time is een algemene erkenning. Een hele eer, als ik de lijst bezie.”

Op de lijst staan onder meer de Duitse kanselier Angela Merkel, de Britse koningin Elizabeth, oud-wereldkampioen schaken Garry Kasparov en Osama bin Laden, de leider van Al-Qaeda. De Waal: „Alleen met die laatste word ik liever niet geassocieerd.”