MEI

05 Poesjkin in Oost-Nederland

De 19de-eeuwse dichter en dramaschrijver Alexander Poesjkin (1799-1837) was voor Russische componisten als Prokovjev en Sjostakovitsj een belangrijke inspiratiebron. In het Poesjkin Festival, dat deze maand wordt gehouden, eren de Oost-Nederlandse gezelschappen Poesjkin met muziektheater. De Nederlandse Reisopera, Oostpool, Introdans en het Gelders orkest brengen tal van producties in o.a. Arnhem, Apeldoorn en Nijmegen.

13 Paus naar Brazilië

Van 9 tot 13 mei bezoekt Paus Benedictus XVI het land waar de meeste katholieken wonen: Brazilië met 125 miljoen katholieken. Het is het eerste niet-Europese land dat de Duitse Paus bezoekt. Hij opent er onder andere een Latijns-Amerikaanse bisschoppenconferentie. De kerkautoriteiten bespreken de opkomst van de Evangelische kerken. Was vroeger 9 op de 10 Brazilianen katholiek, nu is dat nog maar 75 procent. De hoop is dat het bezoek van Benedictus XVI de Brazilianen weer naar de moederkerk brengt.

14 Lulu Blooker Prize

Soms wordt een weblog zo succesvol dat het in papieren vorm mag doorleven. Die eer viel bijvoorbeeld het Nederlandse weblog Geenstijl.nl ten beurt. In Amerika is het fenomeen van de blooks inmiddels wijdverbreid en op 14 mei wordt er een prijs uitgereikt voor het beste blook: de Lulu Blooker Prize. Op de shortlist staan o.a. Crashing the Gate, over Amerikaans politiek activisme op het web en My Secret, het project waarin jonge mensen op ansichtkaarten hun geheimen openbaren.

16 Naar de bios in Cannes

In Cannes vindt van 16-27 mei weer het meest prestigieuze filmfestival van het jaar plaats. In de bioscopen en het Palais du festival zijn de grote premières te zien. Bij het ter perse gaan van dit magazine was alleen nog maar bekend dat de Amerikaanse filmmaker Martin Scorsese eregast zal zijn op het festival. En er zijn de gebruikelijke geruchten: Steven Soderberghs Ocean's Thirteen zou er in première gaan, net als de nieuwe film van de gebroeders Coen, No Country for Old Men.

17 Solana krijgt grote prijs

Uitreiking van de internationale Karel de Grote-prijs 2007 van de stad Aken aan de Spanjaard Javier Solana, buitenlandco”rdinator van de Europese Unie. Het is een prestigieuze Europese prijs voor degene die zich het meest heeft ingezet voor Europese eenwording. Winnaars in het verleden waren: Tony Blair (1999), Bill Clinton (2000), Valéry Giscard D'Estaing (2003) en Jean-Claude Juncker (2006).

18 De getekenden van Schreker

De Nederlandse Opera brengt Die Gezeichneten (1918) van Franz Schreker. De componist, uit de school van Wagner en Strauss en bewonderd door Sch”nberg, werd verboden door de nazi's en was later hopeloos ouderwets. Zijn freudiaanse 'tragedie van een afzichtelijk man' op een eigen libretto wordt geënsceneerd door Martin Kusej, vorig jaar in Amsterdam de regisseur van de internationale topvoorstelling Lady Macbeth van Mtsensk, en begeleid door het Concertgebouworkest o.l.v. Ingo Metzmacher.

29 18 mei t/m 9 juni Muziektheater Amsterdam.

Owens en de kunstgeschiedenis

Het werk van de Amerikaanse schilder Laura Owens (1970, Euclid, Ohio) roept voortdurend associaties op met beelden uit de kunstgeschiedenis. Je herkent de primitieve leeuw van Henri Rousseau of de vrouwen van Toulouse-Lautrec, de hallucinerende patronen van Op Art en het kleurgebruik van Color Field. Owens geeft daaraan steeds haar eigen, hedendaagse draai. Het Bonnefantenmuseum organiseert haar eerste Europese overzichtstentoonstelling, met schilderijen uit de periode 1994-2006. 29 mei t/m 19 aug.

31 De laatste sigaret

Van de 650 miljoen aardbewoners die op dit moment roken, zal ongeveer de helft aan deze gewoonte sterven. Om daar nog iets aan te doen is het op 31 mei weer antirookdag, een initiatief van de Wereld Gezondheids Organisatie. Tevens moeten op die datum alle regeringen van de Europese Unie bij de Europese Commissie hun voorstellen hebben ingeleverd om het roken terug te dringen. De Commissie zal dan begin 2008 zijn uiteindelijke voorstellen lanceren.