Marokkaans vissoepje

Voor 4 personen:1 middelgrote ui, gepeld 3 tenen knoflook, overlangs gehalveerd3 eetlepels olijfolie extra vergine2½ eetlepel dubbel geconcentreerde tomatenpuree1 niet al te grote aubergine (160 gram)200 g verse Roma-tomaten, in stukken2 theelepels ras-el-hanout200 g zeevisfilet naar keuze, in grove stukkenzout en versgemalen zwarte peper3 eetlepels fijngesneden verse koriander

Van een Marokkaanse visboer, die zijn niet meer zo kraakverse vis in een soep verwerkt, kreeg ik dit uiterst eenvoudige recept voor een overheerlijk lichtgebonden vissoepje. Je kunt dat bij hem ‘meenemen’ of meteen nuttigen in de annex van zijn winkel. De benodigde ras-el-hanout kocht ik in die leuke souk in de Folkingestraat in Groningen, die vier varianten verkoopt van deze zeer geurige en smaakrijke specerijenmelange. Ras-el-hanout is zeer gewild in de Maghreb en het Midden-Oosten. Ditmaal koos ik de Libanese versie die ook nog pikant is; en enige pikanterie mag in een mediterrane vissoep niet ontberen.

Bereiding: Snijd de ui in halve ringen, verwijder de groene kern uit de knoflook en snijd de teentjes in plakjes. Halveer de aubergine over de lengte en snijd de vruchthelften in vingerdikke repen; snijd de tomaten in stukken. Verhit de olie in een ruime soeppan en fruit daarin al roerend uien, knoflook en tomatenpuree gedurende enkele minuten. Voeg de repen aubergine toe en schep ze even goed om. Doe de tomaten, 7,5 dl koud water en de ras-el-hanout erbij; bij gebrek aan Libanese ras-el-hanout moet er nog een flinke mespunt gemalen cayennepeper worden toegevoegd. Breng aan de kook en laat alles in gesloten pan 30 minuten op laag vuur doorkoken. Zet de staafmixer in de pan en pureer de soep (of gebruik een blender of foodprocessor). Voeg de stukken vis toe aan de inmiddels lichtgebonden soep en laat alles nog circa 6 minuten zachtjes koken. Twee handjes gepelde rauwe garnaaltjes erbij kunnen geen kwaad. Druk de stukken vis tegen de wand van de pan in kleine stukjes, roer de koriander erdoor en breng de soep definitief op smaak met zout en zwarte peper. Geef er Marokkaans of Turks brood bij.

Florine Boucher