Maak speelplekken met goede begeleiders

In deze krant van 21 april werd onder de kop `Kinderen worden `rotjochies` in de stadsjungle` aandacht besteed aan het feit dat veel ouders hun kinderen niet meer alleen op straat laten spelen. Niet alleen niet in de Utrechtse wijk Overvecht, ook in andere wijken in Nederland is samen spelen allang niet meer vanzelfsprekend. Zelfs als er geen groep van 100 `rotjochies` het spelen onmogelijk maakt, zijn er volop redenen waarom samenspelen niet meer lukt. De ruimte kan beperkt zijn, ouders kunnen het tegenhouden, uit angst voor gevaar of viezigheid. En andere kinderen zijn de voornaamste reden om buiten te spelen, maar kunnen ook weer kinderen uitsluiten.

Opvallend is dat in de probleemwijkendiscussie steeds wordt gewezen op de verantwoordelijkheid van ouders. Dat is ook terecht. Natuurlijk hebben ouders een verantwoordelijkheid in het corrigeren van ongewenst gedrag van hun kinderen. Maar kinderen hebben er weinig aan als het blijft bij verwijzen naar verantwoordelijkheden. Alle kinderen hebben recht op spelen. Waar dat niet kan, moet de samenleving nieuwe mogelijkheden creëren. Door ouders aan te spreken, maar vooral door te zorgen voor concentratiepunten waar kinderen zich veilig voelen om te spelen. Dat kan door goede, ervaren kinderwerkers in te zetten, die zorgen voor meer evenwicht in de verstoorde speelsituaties.

Daarom zet Jantje Beton in op het creëren van meer speelplekken waar goede, geschoolde begeleiders werken aan een prettig speelklimaat, daar waar samen spelen niet meer vanzelfsprekend is.