Loonsverhoging in Duitse metaalsector

Werkgevers en werknemers in de Duitse metaalindustrie zijn na een snel oplopend aantal prikacties een loonsverhoging van 4,1 procent plus extra’s overeengekomen.

De overeenstemming werd bereikt in Zuid-West-Duitsland, een regio die veelal de trend zet voor loonafspraken in de rest van het land. Met het akkoord werd een staking op het laatste moment afgewend.

De grote en machtige vakbond IG Metall was de onderhandelingen in gegaan met een looneis van 6,5 procent. De Duitse economie draait zo goed, aldus de bonden, dat het de hoogste tijd werd dat werknemers van de nieuwe rijkdom profiteren. De Duitse vakbonden hebben in de afgelopen jaren met zeer bescheiden loonsverhogingen bijgedragen aan de ommekeer van de conjunctuur. Na jaren van stagnatie groeide de Duitse economie in 2006 met 2,7 procent en wordt voor dit jaar een groei van ongeveer 2,0 procent verwacht.

Werknemers in de metaal- en elektrotechnische industrie krijgen vanaf juni een loonsverhoging van 4,1 procent en vanaf volgend jaar nog eens 1,7 procent. Daarnaast ontvangen ze twee keer een eenmalige uitkering van 400 euro. Het akkoord heeft een looptijd van 18 maanden en geldt in eerste instantie voor 800.000 van de 3,4 miljoen werknemers in de branche.

De meeste commentatoren gaan ervan uit dat de afspraken in de rest van het land worden overgenomen. Collectieve onderhandelingen vinden in Duitsland per regio plaats. De vakbonden in regio rondom Stuttgart zijn goed georganiseerd. In dit gebied zijn veel automobielfabrieken en toeleveranciers van de autobranche gevestigd, zoals onder meer de autoconcerns DaimlerChrysler en Porsche. De bonden kiezen de regio daarom vaak als eerste front in arbeidsconflicten.

De acties van de afgelopen weken waren niet beperkt tot de automobielindustrie. Ook werknemers van elektronicaconcern Siemens deden mee.