LaSalle: van meesterzet ABN Amro naar misstap

De verkoop van dochter LaSalle blijft de strijd om ABN Amro domineren. Werd die overeenkomst wel correct verteld?

Wat een meesterzet leek om ongewenste bieders de pas af te snijden, bleek deze week een misstap: de bliksemsnelle verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle. Als een daghandelaar verkocht ABN Amro LaSalle voor 21 miljard dollar (15,5 miljard euro) aan de Bank of America. Ter vergelijking: ruim tweemaal zoveel als het bedrag waartegen het Italiaanse Antonveneta na een maandenlange vuile oorlog vorig jaar door ABN werd gekocht.

Zonder LaSalle werd ABN Amro voor Barclays betaalbaar, maar de bank benadrukte dat de transacties los van elkaar stonden.

„Heeft u in de kranten gelezen dat LaSalle als een soort gifpil wordt gezien”, wilde directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters vorige week van Groenink op de aandeelhoudersvergadering weten.

„Ik spreek niet namens de media, maar dat over die ‘meesterzet’ sprak me wel aan”, zei Groenink.

De Vries: „Meesterzet? Het is gewoon een ordinaire truc.”

Groenink: „Ik vind niet dat u dit soort woorden hier moet gebruiken”. Applaus volgde.

Deze week haalde De Vries zijn gram. De rechter noemt de verkoop van LaSalle een „scharnierpunt” in de gehele overname van ABN Amro, en voor de gehele overname is toestemming van de aandeelhouders vereist. De ondernemingskamer bevroor de omstreden transactie. Resultaat: chaos, verlamming en direct een claim aan de broek.

ABN Amro lijkt ook in de communicatie een schoonheidsfout te hebben gemaakt. Het persbericht over de verkoop van LaSalle ging – ook al was het maar een paar minuten – ná het persbericht over de krachtenbundeling met Barclays de deur uit. En er ontbrak informatie: pas later bleek dat ABN Amro 6 miljard dollar aan schulden van haar dochter kwijtschold. De ondernemingskamer concludeerde: „uitgedrukt in de vermogenspositie per ultimo 2006 bedraagt de koopprijs die ABN Amro Bank voor LaSalle ontvangt derhalve eerder 14,85 miljard dollar”.

Had de AFM niet moeten ingrijpen? De toezichthouder zegt desgevraagd niet in te gaan op individuele gevallen. „Wij volgen alle berichtgeving aandachtig.”