Kloosterverkalking

In het interessante artikel over kloosterverkalking (W&O 28 april) blijkt bij de onderzoekers daarvan onbekendheid met de oorzaak. Zij denken aan veel eten (vlees) en weinig beweging. Ik zou de orthopedisch chirurgen ook willen wijzen op een andere mogelijke oorzaak. Er is een directe relatie tussen DISH (Diffuse Idiopathic Skeletal Hyperostosis) en fluoride. In de tandheelkunde blijkt dat fluoride het glazuur van de tanden verhardt. Glazuur ontstaat uit bindweefsel, collageen. Dit collageen komt overal in de weefsels van het lichaam voor. In gebieden waar van nature veel fluoride in het water voorkomt (India en Turkije bijvoorbeeld) bestaat een grote mate van invaliditeit als gevolg van deze fluoride. Bot, banden , pezen, spieren, de wand van de bloedvaten en verder alle weefsels, die voortkomen uit collageen, verharden. Ook ontstaat er excessieve botgroei in de gewrichten en wervels, waardoor de beweeglijkheid drastisch afneemt en mensen zich met een stok moeten voortbewegen.

In bovengenoemde landen beseft en weet men dat de fluoride de oorzaak is. De foto van de wervelkolom bij het artikel is in vele vormen ook te zien in de literatuur over fluorideonderzoek. Onderzoek bij het toepassen van fluoride als therapie bij osteoporose heeft laten zien dat de resultaten zeer dubieus waren, het aantal fracturen nam vaak toe omdat de hardheid het bot bros maakt en minder elastisch. Fluoridebehandelingen zijn daarom verlaten. Het drinkwater in Nederland is na hevige strijd weliswaar niet gefluorideerd, maar de tandheelkunde is wél doordrongen van fluoride in de vorm van tandpasta en fluoridebehandelingen. Dit fluoride dringt voortdurend het lichaam in en kan dus een rol spelen in het vóórkomen van DISH.

    • Fred Neelissen
    • Biologisch Tandarts Overveen