Iran en VS niet nader tot elkaar

De Verenigde Staten en Iran hebben gisteren op ambassadeursniveau met elkaar gesproken in de marge van de tweedaagse conferentie over Irak in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh. Die top werd afgesloten met een verklaring waarin de buurlanden van Irak hun „verplichting herbevestigen om terroristische activiteiten te bestrijden en om te voorkomen dat terroristen hun grondgebied gebruiken om van daaruit terroristische operaties te steunen, te organiseren of te ondernemen”.

Ook wordt in de verklaring het principe uitgesproken dat men zich niet zal mengen in binnenlandse aangelegenheden van Irak.

Ook Iran, door de VS en andere landen beschuldigd van steun aan rebellen in Irak, onderschrijft de verklaring. Maar een toenadering in de diplomatieke betrekkingen met de VS bleef uit. Een directe ontmoeting tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, en haar Iraanse ambtgenoot Manouchehr Mottaki kwam ook in de laatste uren van de conferentie niet tot stand – ondanks inspanningen van Irak en gastheer Egypte.

Wel ontmoetten de ambassadeurs van beide landen en diplomaten uit de onderhandelingsdelegaties elkaar. Dat gebeurde ook in maart tijdens de eerste Irak-conferentie in Bagdad. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, noemde het contact „positief”. „Er bestaan veel twijfels en gebrek aan vertrouwen tussen de twee partijen, maar het is in het belang van mijn land dat de mate van verstoring (in de relaties) vermindert”, zei hij.

Hoezeer Iran en de VS tegenover elkaar staan, werd gisteren nog eens benadrukt in de officiële toespraak van de Iraanse minister Mottaki tot de conferentie. „Het scheppen van een veilige plek voor die terroristen die proberen het territorium van Irak om te vormen tot een basis om de buren van Irak aan te vallen, moet worden veroordeeld”, aldus de minister.

Een Iraanse woordvoerder zei later dat de minister daarmee op landen als de VS duidde, die „terreurdaden plegen in Irak”. Als voorbeeld noemde hij het oppakken van vijf Iraanse diplomaten door de Amerikanen in Irak. (AFP)