Geef het staatshoofd op haar verjaardag geen trap na

Het koningschap staat weer eens ter discussie (Opinie & Debat, 28 april).

Elke macht moet altijd kritisch worden gevolgd. Maar moet dat nu dat weekeinde? Vrijwel heel Nederland vierde maandag de verjaardag van ons staatshoofd. Zijzelf ook, met een mooie buitendag in Noord-Brabant. Het is gewoon ongemanierd om als cadeautje juist dan met kritiek te komen.

De NOS maakte het nog veel bonter. De verslaggeefster wist niets beters te zeggen dan aldoor te herhalen dat uit een volstrekt onduidelijke enquête zou blijken dat de koningin binnen drie jaar zou moeten aftreden. Zoiets is gewoon gebrek aan goede manieren, zelfs voor mensen van republikeinse gezindheid.

Uit het interessante interview van Folkert Jensma met Hans van den Heuvel in dezelfde Opiniebijlage bleek bovendien nog iets heel anders. Talrijke misstanden in onze samenleving vragen veel dringender om verbetering dan de staatsvorm. De sjoemelende machthebbers en partijen, kleine en grote corruptie. Tientallen ernstige problemen die schreeuwen om een oplossing. Al die zaken waaraan veel mensen zich zo mateloos ergeren. Die worden niet beter als we een president zouden hebben, kijk maar naar landen met een president. Breng eerst onze parlementaire democratie op orde, zodat iedereen merkt in een rechtsstaat te wonen.

Kortom, besteed de staatkundige energie aan belangrijke dingen en geef het staatshoofd op een leuke verjaardag niet een trap na. Dat zijn de manieren van een zeekakalobbes.