Een heel klein beetje liegen

ROKEN? Tabakslobbyist Nick Naylor geeft u graag een vuurtje filmposter: Thank you for Smoking

Thank You for Smoking (A-Film)Film: Extra’s:

Ik spreek namens de sigaret. Aan het woord is Nick Naylor. En dus niet Nick Taylor, zoals op de backcover van de dvd staat. Naylor. Want zijn achternaam verraadt al waar hij het beste in is: ‘nailen’, oftewel: ‘vastpinnen’. En dat doet hij met woorden. Of zoals hij het zelf zegt: „Michael Jordan speelt basketball. Charles Manson vermoordt mensen. En ik, wat doe ik? Ik praat.” En daar wordt hij voor betaald. Nick is lobbyist voor de tabaksindustrie. En Thank You for Smoking mag dan wel een satire zijn, het is toch een wonder dat een film over roken überhaupt gemaakt kon worden in Amerika.

Oh pardon. Volgens regisseur Jason Reitman is het geen film over sigaretten, maar een film over manipulaties, over woorden. En dat is ook waar. Thank You for Smoking is natuurlijk geen pro-rook film. Het is een pro-choice film. Het is een film die gaat over betutteling versus vrije keuze. En wat doe je dan? Dan kies je een zo controversieel mogelijk onderwerp. En dat is roken. Maar ook weer niet zo controversieel als de tafelgenoten van de ‘MOD (Merchants of Death) Squad’ met wie hij eenmaal per week dineert om tips en strategieën uit te wisselen: collega’s die alcohol als moedermelk verkopen en wapens als bosjes rozen.

Hoogtepunt is als Naylor met een Hollywoodproducent overlegt hoe ze filmsterren, desnoods in een sciencefictionfilm, weer aan het roken kunnen krijgen. Want tegenwoordig rookt er niemand meer in de film, behalve in een paar vage Europese artfilms. Samen komen ze er wel uit, want ‘cigarettes in space’ zijn immers, met fijne Star Trek-verwijzing, ‘the final frontier’. Of zoals vader Nick zijn zoontje Joey voorhoudt: „Het mooie van argumenteren is dat als je het handig aanpakt, je nooit fout zit.”

Debuterend regisseur Reitman (zijn vader Ivan verdiende zijn sporen onder andere met Ghostbusters) is het zat dat uit naam van politieke correctheid de waarheid verdraaid wordt. Al die spindoctors die hun cliënten adviseren om een klein beetje te liegen om hun mening erdoor gedrukt te krijgen. In de veel te korte featurette met achtergrondinfo zijn een paar klassiekers verzameld. Bill Clintons: „I did not have sexual relationships with Miss Lewinsky”, natuurlijk. En George W. Bush: „It’s not about war, it’s really about peace.”

Meer van dat, en een commentaartrack van regisseur Reitman en hoofdrolspeler Aron Eckhart en nog zo’n dertien verwijderde scènes met commentaar staan niet op de Nederlandse dvd-uitgave, maar wel op de Engelstalige (20th Century Fox Home Entertainment).

Dana Linssen