Dow Jones wacht op hoger bod

De eigenaar van uitgever Dow Jones (onder andere Wall Street Journal) heeft een hoog bod op zijn bedrijf binnen. Maar hij zei daar nee tegen. Misschien dat anderen nog meer bieden.

Beleggers speculeren dat Dow Jones & Co., uitgever van de Wall Street Journal, grote kans maakt te worden overgenomen, zelfs nu de controlerende familie Bancroft een bod van 5 miljard dollar (3,7 miljard euro) van Rupert Murdoch heeft afgewezen.

Dat is de boodschap die opklinkt uit de handel in Dow Jones-aandelen sinds afgelopen woensdag. De aandelenkoers, die de dag na de bekendmaking van het vijandige bod 55 procent was gestegen, klom gisteren 3 procent naar 55,80 dollar - binnen schootsafstand van het bod van 60 dollar per aandeel van Murdochs NewsCorp.

Dow Jones zei woensdag dat het bestuur niet zou ingaan op het voorstel van Murdoch. Het bedrijf zei dat een commissaris namens de familie Bancroft aan het bestuur had verteld dat de familieleden, die 52 procent van de stemhebbende aandelen in handen hebben, tegen het bod zouden stemmen, zoals alom was verwacht.

De vraag die op Wall Street en in de krantensector de ronde deed, was of de familie Bancroft, die via speciale aandelen de zeggenschap uitoefent over het bedrijf, zich tot andere mediabedrijven of buitenstaanders zal wenden om een biedingsoorlog op gang te brengen.

Speculaties steken de kop op dat een andere krantenuitgever, zoals The Washington Post Co. of een internetbedrijf als bieder zou kunnen komen bovendrijven. William Cox III, lid van de familie Bancroft, zei in 2003 tegen het tijdschrift The New Yorker dat de familie méér zou openstaan voor een geschikt voorstel van de Washington Post.

De Bancrofts waren in het verleden niet tot verkoop bereid en hebben naar verluidt in 2002 al negatief gereageerd op avances van de familie Sulzberger, die de zeggenschap heeft over The New York Times Co. Maar een bod van 60 dollar per aandeel betekent een premie van 65 procent op de recente koers van Dow Jones. Veel analisten denken dat Murdochs bod té dwingend is om te negeren en anderen ertoe kan aanzetten met eigen biedingen te komen.

„We zijn blij dat iemand dezelfde waarde toekent aan dit aandeel als wij al langer doen,” zegt John Linehan, portefeuillebeheerder bij fondsbeheerder T. Rowe Price - met 11 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder van Dow Jones ná de familie Bancroft.

Volgens een woordvoerder van General Electric Co. heeft het bedrijf geen interesse in Dow Jones, en Gannett Co., het grootste krantenconcern in de VS en de uitgever van USA Today – de enige krant met een hogere oplage dan de Wall Street Journal – weigerde commentaar, evenals Washington Post.

Hoewel veel bedrijven graag eigenaar zouden worden van Dow Jones, is het onduidelijk hoeveel er - naast Murdoch - zijn die zich het prijskaartje van 5 miljard dollar (3,68 miljard euro) kunnen veroorloven, of die een overname strategisch kunnen verantwoorden.

Murdoch voelt zich aangetrokken tot Dow Jones wegens het prestige en de macht die voortvloeien uit het bezit van de Wall Street Journal, de meest invloedrijke krant in de Amerikaanse zakenwereld. Dow Jones is extra aantrekkelijk voor Murdoch, omdat zijn NewsCorp een kabelkanaal met zakennieuws gaat lanceren. Het bedrijf is eigenaar van Fox News Channel, het Fox-netwerk van tv-zenders, website MySpace en filmstudio Twentieth Century Fox.

Het nieuwe kabelkanaal zou profiteren van de expertise en sterke merknamen van Wall Street Journal en andere bezittingen, zoals Dow Jones Newswires, Barron’s en tijdschrift SmartMoney, waarvan Dow Jones gedeeld eigenaar is. Dow Jones heeft tot 2012 een overeenkomst over het delen van de inhoud met General Electrics CNBC, dat een directe concurrent van het nieuwe kabelkanaal zou worden.

Morgan Stanley-analist Lisa Monaco zegt dat het verenigen van de krachten van Murdoch en Dow Jones „een unieke combinatie van inhoud en distributie oplevert, die slechts weinigen in de media-industrie kunnen evenaren.”

In de VS voeren kranten en andere media, als kabel- en satelliettelevisie en het internet een harde strijd om de aandacht van lezers en adverteerders vast te houden, en als gevolg daarvan hebben hun aandelen het zwaar te verduren.

Dat wil niet zeggen dat niemand een krantenbedrijf wil kopen. De activiteiten blijven winstgevend. Eind vorig jaar namen bedrijvenopkopers de Minneapolis Star Tribune over van McClatchy Co. Gisteren maakte ‘s werelds grootste leverancier van financiële informatie, het Britse Reuters, bekend dat een onbekende partij interesse heeft in een overname. Daarop schoot de koers gisteren met 25 procent omhoog. Analisten menen dat het Canadese Thomson de meest waarschijnlijke bieder is.

Doorslaggevende factor voor de toekomst van Dow Jones is de familie Bancroft, die lang heeft gewaakt over de onafhankelijkheid van Wall Street Journal. Toch heeft de familie haar belang in de loop der tijd teruggebracht, zodat zij nu nog 24,7 procent in handen heeft, zij het met 64,2 procent van de stemhebbende aandelen.

De aandeelhouders, het management en het personeel van Dow Jones worden al heel lang gefrustreerd door de daling van de aandelenkoers van het bedrijf, dat het niveau van 60 dollar per aandeel voor het laatst bereikte in april 2002, vóórdat de grote inzinking van de advertentiemarkt inzette. Het aandeel stond op 20 juni 2000 zelfs op een recordhoogte van 76,76 dollar. (AP)

Vertaling: Menno Grootveld