De wegvrije ruimte in kaart gebracht

De wegvrije ruimte in kaart gebracht Dit is geen surrealistisch berglandschap, maar de kaart van Denver (Colorado) en omgeving, een zoals die gold voor 1937 en een voor 1997. Het patroon weerspiegelt het typische haakse patroon van de verharde wegen, die in rood zijn aangegeven. Het reliëf geeft aan hoe ver op elke plaats de dichtstbijzijnde weg is. Hoe hoger het reliëf hoe groter de afstand. In Science (4 mei) introduceren onderzoekers van de U.S. Geological Survey de methode om de ‘wegvrije ruimte’ (roadless space) te inventariseren. Als twee wegen die op een afstand van 4 kilometer evenwijdig aan elkaar lopen haaks worden gesneden door twee evenwijdige wegen die hetzelfde doen ontstaat een vierkant waarin de dichtstbijzijnde weg nergens verder weg is dan 2 km. Gemiddeld is de afstand 0,67 km. In de VS zijn nog plaatsen waar de afstand tot de dichtstbijzijnde weg 35 km is. In Nederland niet. (KK) U.S. Geological Survey

Dit is geen surrealistisch berglandschap, maar de kaart van Denver (Colorado) en omgeving, een zoals die gold voor 1937 en een voor 1997. Het patroon weerspiegelt het typische haakse patroon van de verharde wegen, die in rood zijn aangegeven. Het reliëf geeft aan hoe ver op elke plaats de dichtstbijzijnde weg is. Hoe hoger het reliëf hoe groter de afstand. In Science (4 mei) introduceren onderzoekers van de U.S. Geological Survey de methode om de ‘wegvrije ruimte’ (roadless space) te inventariseren. Als twee wegen die op een afstand van 4 kilometer evenwijdig aan elkaar lopen haaks worden gesneden door twee evenwijdige wegen die hetzelfde doen ontstaat een vierkant waarin de dichtstbijzijnde weg nergens verder weg is dan 2 km. Gemiddeld is de afstand 0,67 km. In de VS zijn nog plaatsen waar de afstand tot de dichtstbijzijnde weg 35 km is. In Nederland niet. (KK)