De lezer schrijft over de lintjesregen

Ik ben teleurgesteld over het ontbreken van de lintjesregenbijlage. De papieren bijlage was overzichtelijker en veel aangenamer om te lezen dan de internetuitvoering.

Met de muis in de hand pagina na pagina doorklikken voor het lezen van rijtjes namen zonder context, al was het maar onder de noemer van een ministerie, is niet informatief en al helemaal niet leuk. Het argument om uit journalistiek oogpunt een selectie te maken van opvallende onderscheidingen, 18 (van wie ik er 12 niet ken) uit 3.575, is zwak en gaat voorbij aan het belang van alle overige mensen die onderscheiden zijn. Het gaat voorbij aan het belang van de lezer en aan het maatschappelijke belang van een koninklijke onderscheiding. Die wordt niet zomaar toegekend, menigeen heeft zich een groot deel van haar of zijn leven met veel energie ergens voor ingezet.

H.G. Vink

Beilen

Ik ben stomverbaasd over de selectie van de foto’s van de 18 gedecoreerden in de krant van vrijdag 27 april. Een vrouw en geen Nieuwe Nederlanders waren door de ‘witte mannen sfeer’-redactie geselecteerd. NRC Handelsblad als slijpsteen voor een botte bijl? En dat terwijl een hoofdredactrice over het geheel de scepter zwaait.

Jan Willink

Bilthoven

De krant antwoordt

Bij regionale of lokale kranten werd vroeger wel deze stelregel gehanteerd: elke naam is een bericht. Op 27 april dit jaar zijn er 3.575 lintjes uitgereikt. In de krant van die dag werd maar een handjevol gedecoreerden vermeld,onder wie ‘bekende Nederlanders’ als Paul de Leeuw, Mathilde Santing, Wiel Coerver en Koos Spee.

Hebben we dus zo’n 3.500 ‘berichten’ gemist? Niet echt. Wie op internet www.nrc.nl/lintjesregen opzocht, kon die dag en kan ook nu nog per provincie, per land of per gemeente alle namen vinden, zoals we in de krant van vorige week vrijdag ook aankondigden. De complete lijst van 3.575 namen is ook op het beeldscherm tevoorschijn te toveren: in pdf-formaat, 218 kilobyte. A.J. Blokzijl te Appingedam, lid in de Orde van Oranje-Nassau staat bovenaan, halverwege ontmoeten we mevrouw J.M. Stoop-van der Heijden uit Petten, eveneens lid in de Orde van Oranje-Nassau en de lijst wordt afgesloten door prof. B. Withold te Zürich, Zwitserland, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Jarenlang drukten wij de complete lijst in de papieren krant af. We vermoedden dat lezers een onderscheiden familielid, een bekende of hun plaatsgenoten graag in zo’n lijst zouden terugvinden. De krant was het enige medium dat aan zo’n uitgebreide opsomming ruimte bood. Meer dan journalistiek was het service.

Dit jaar hebben we ervoor gekozen om in de papieren krant één pagina te wijden aan de koninklijke onderscheidingen, met een reportage, achtergrondinformatie en de al genoemde selectie van min of meer bekende Nederlanders. In die galerij van foto’s was er inderdaad maar één bij van een vrouw. De fotoredactie heeft naar meer gezocht, maar stuitte op het probleem dat relatief maar weinig ‘bekende’ vrouwen dit jaar zijn gedecoreerd. Hetzelfde geldt voor de ‘nieuwe’ Nederlanders. Toegegeven: ook ‘bekend’ is maar een relatief begrip.

Bij onze overwegingen om de volledige namenlijst niet in de krant af te drukken, gingen we ervan uit dat internet een zodanig ingeburgerd medium is, dat lezers daarop hun weg naar de complete lijst op onze website zouden weten te vinden. Maar uit de brieven die we hierover kregen, blijkt dat dit lang niet altijd het geval is. Ook waren er lezers die het jammer vonden dat het niet mogelijk was op ‘onderscheidingstype’ te zoeken.

Hoewel we vermoeden dat er ook lezers zijn wie het een zorg zal zijn of de lintjesregen compleet in de krant neerslaat, zijn de reacties voor ons een reden om nog eens na te denken over ons besluit. Over minder dan een jaar moeten we eruit zijn.

John Kroon

adjunct-hoofdredacteur

Reacties: www.nrc.nl/lezersschrijft. Nieuwe kwesties:lezerschrijft@nrc.nl