Cilvaringz: I

Cilvaringz:I(Ringz & Partners)

De aanslagen van 11 september 2001 veranderden het wereldbeeld van rapper Cilvaringz uit Tilburg die gelieerd is aan de roemruchte Amerikaanse Wu-Tang Clan. Hij verdiepte zich in islam, geschiedenis en politiek en het regent op zijn debuut felle uitspraken over Bush, Israël en mensen die zonder kennis van zaken dwepen met zijn religie, zoals de collega’s van Wu-Tang Clan die een warrige coffeeshopvariant van de islam aanhangen. Het debuut van Cilvaringz werd tien jaar geleden aangekondigd maar de Tilburger had het te druk met managementwerk achter de schermen, zoals het organiseren van wereldwijde tours voor Wu-Tang Clan. De muziek op zijn debuut klinkt zoals Wu-Tang tien jaar geleden, met gruizige beats, bombastische blazers en geluidseffecten uit kung fu-films; aangevuld met Arabische elementen en optredens van Amerikaanse Wu-collegae. Maar als rapper is Cilvaringz provocatief, actueel en dominant en daarom is het goed dat hij niet achter de schermen is verdwenen.

Saul van Stapele