Amanda Strydom: Briewe Uit Die Suide

Amanda Strydom: Briewe Uit Die Suide (Zimbraz MWCD 3028; distr. Music & Words) *****

Amanda Strydom:Briewe Uit Die Suide(Zimbraz MWCD 3028; distr. Music & Words)

Ze zingt country, blues en rock, lodderige luisterliedjes en geladen politieke verhalen, allemaal even overtuigend. De in het ZuidAfrikaanse Port Elizabeth geboren Amanda Strydom (1956) studeerde drama, acteerde en had haar eigen one woman show. Haar zang-carrière nam een wending toen ze ‘onze’ Stef Bos ontmoette die haar adviseerde meer eigen teksten te zingen. Dat resulteerde in Vrou By Die Spieël (1996) en nog een vijftal cd’s waaruit voor Briewe, haar eerste cd in de Benelux, een selectie van 17 stukken werd gemaakt. Allemaal gezongen in het Afrikaans, die zustertaal van het Nederlands die bij Strydom hevig leeft. En waarvan te leren valt dat ‘slaptjips’ staat voor friet en ‘sjoebroek’ voor hotpants. Omdat het inlegboek wel alle teksten maar geen data bevat maakt deze compilatie geen ontwikkeling duidelijk. Strydom treedt op op 10/5 (Koningstheater, Den Bosch), 15/5 (Arenberg Schouwburg, Antwerpen) en 16/5 (De Tamboer, Hoogeveen).

FRANS VAN LEEUWEN

    • Frans van Leeuwen