Alles nog extremer in 6de reeks tv-serie ‘24’

Kiefer Sutherland als Jack Bauer Foto RTL/Fox RTL/FOX

Wanneer en in hoeverre is martelen gerechtvaardigd? Die vraagt wordt steeds pregnanter bij het bekijken van de thrillerserie 24. , die zondag het zesde seizoen ingaat.

De serie laat in 24 afleveringen uur voor uur ‘live’ zien wat anti-terreuragent Jack Bauer in een etmaal doet om het land voor een ramp te behoeden. Het gemak waarmee er ook door de ‘goeden’ tot martelen wordt overgegaan heeft de afgelopen maanden veel weerstand opgeroepen. Volgens Amerikaanse ouderorganisaties is het de meest kwalijke en gewelddadige serie van het moment. Vanuit het leger is, met Abu Ghraib in gedachten, de makers zelfs gevraagd of het allemaal niet wat minder mag.

Joel Surnow, de rechts-conservatieve bedenker van 24, lijkt niet van plan te minderen. Wel heeft hij de situaties die Bauer tot martelen dwingen extremer gemaakt. Zo begint het nieuwe seizoen met een reeks zelfmoordaanslagen door islamitische terroristen die Amerika ontwrichten. Want hoe dwingender de noodzaak, hoe verder Bauer mag gaan bij ondervragingen op zoek naar levensreddende informatie. Tegen het einde van de vijfde serie schreef Dirk Limburg in deze krant in een open brief aan Bauer: „Je weet hoe ik denk over het gemak waarmee je als de tijd dringt tot martelen overgaat. Blijf beseffen dat het uiteindelijk door niets gerechtvaardigd wordt.”

Jack Bauer zelf is ook extremer geworden als hij op de zesde dag iets na zes uur ’s morgens na een lange gevangenschap uit China terugkeert in de VS om het tij te keren. De beelden van zijn terugkeer bewijzen één ding: Surnow heeft Mel Gibsons Jezusfilm The Passion of the Christ gezien. Bauer heeft lang haar, een baard en martelstriemen op zijn rug. Zijn terugkeer in Amerika is als Christus’ opstanding uit de dood. Nu de mensheid nog even redden. Tenminste dat deel dat goed is. In ieder geval is de hoofdpersoon definitief ontstegen aan menselijke en wettelijke belemmeringen en andere ethische besognes.

24/6, wekelijks zondag, 22u30, RTL5.