Alleen de beloning is Anders

Acht seconden. Je bent als redder van een bedrijf binnengehaald, en warempel het bedrijf leeft nog. Maar dat is alles wat je krijgt aan applaus voor je afscheidstoespraak.

Anders Moberg is de Zweed die zich nooit geliefd heeft kunnen maken in Nederland. Bij zijn entree als Ahold-topman op een aandeelhoudersvergadering in 2003 was het Circustheater, dat plek biedt aan 1.790 bezoekers, volgelopen. Bij zijn laatste optreden, op het Aholdhoofdkantoor, kwamen 200 man luisteren.

Moberg vindt dat zijn taak eropzit: voor miljarden aan schulden afgelost door dochters te verkopen en Ahold tot een bedrijf omgetoverd dat net zo onopvallend is als hijzelf. En: de beurskoers staat weer even hoog als de vrijdag voordat het boekhoudschandaal uitbrak in 2003. Voor een concern waarvan de omzet tussen 2002 en 2007 is gehalveerd, is het een prestatie dat die beurswaardering weer gelijk is.

Ahold hoort nu echter niet meer tot de top van de detailhandelsbedrijven in de wereld. Met de deze week aangekondigde verkoop van US Foodservice raakt Ahold een derde van zijn omzet kwijt, die nu net onder de 30 miljard euro uitkomt.

De opbrengst van 7,1 miljard dollar voor US Foodservice is hoger dan analisten hadden verwacht. Dus juichende reacties, ook omdat Ahold ooit maar 3,6 miljard dollar betaalde voor het bedrijf. Niet gek toch?

Ja, wel gek. Daarbij wordt vergeten dat Mobergs voorganger Cees van der Hoeven US Foodservice optuigde met acquisities en in totaal minimaal 7,3 miljard dollar uitgaf aan de opbouw van deze groothandel voor horeca en cateraars. De hele operatie heeft geleid tot waardevernietiging, omdat het geld ook wegstroomde door verliezen en de schikking van 1,1 miljard dollar die mede te wijten was aan fraude bij US Foodservice.

Dat is Moberg niet te verwijten. Hij heeft zijn best gedaan om US Foodservice op te vijzelen, voordat het in de verkoop ging. Maar daarmee word je geen historisch figuur.

Toch zal hij niet direct vergeten worden. Bij zijn debuut in het Circustheater ontstond commotie over zijn beloning, vooral omdat hij 10 miljoen zou meekrijgen bij een vertrek binnen een jaar. Na klantenoproer werd dat aangepast.

Over zijn vertrekpremie nu doet Ahold vaag. Een jaarsalaris plus een bonus van onbekende hoogte en wellicht een verzilvering van opties. Wat Moberg echt krijgt, moeten we volgend jaar in het jaarverslag lezen, zei president-commissaris René Dahan donderdag. Daardoor kan hij Moberg nog een keer als agendapunt opvoeren. De discussie daaromtrent duurt vast langer dan 8 seconden.

Daan van Lent

    • Daan van Lent