ABN wil uitleg vonnis

ABN Amro heeft rechter Huub Willems van de ondernemingskamer gevraagd om zijn vonnis toe te lichten. De bank wil weten of het een bod van een nieuwe partij op haar Amerikaanse dochter LaSalle mag accepteren of in overweging mag nemen. De stap van ABN Amro is opmerkelijk. Het komt bijna nooit voor dat een partij zo’n toelichting vraagt.

Willems oordeelde afgelopen donderdag dat ABN Amro toestemming nodig heeft van haar aandeelhouders voor de verkoop van LaSalle. Er ligt een bod van 21 miljard dollar op de Amerikaanse dochter van Bank of America. ABN Amro mag van de rechter niets doen om het verkoopcontract ten uitvoer te brengen.

De Amsterdamse bank wil nu weten of het wel de ‘go shop’ clausule in het contract met Bank of America mag handhaven. Deze clausule ging twee weken geleden in en loopt aanstaande maandagochtend af. Tijdens deze periode mogen andere banken het bod van Bank of America overtreffen waarna de Amerikanen vijf dagen tijd hebben om dit te evenaren.

De beschikking van Willems brengt ABN Amro in een lastige positie. Zo liet de Bank of America gisteren weten een rechtszaak aan te spannen om te voorkomen dat ABN Amro LaSalle aan een andere partij verkoopt. Bovendien eist de Bank of America een financiële vergoeding.

Gisteren werd ook bekend dat de Dienstenbond CNV een handtekeningenactie begint onder het personeel van ABN. De bond wil de handtekeningen, die worden gezet om te protesteren tegen eenmogelijke opsplitsing, eind volgende week aanbieden aan minister Bos van Financiën.