Zwaar verlies Labour lokale verkiezingen

De Labour Partij van de Britse premier Tony Blair heeft bij regionale en lokale verkiezingen in grote delen van het land gisteren fors verloren, zij het minder dan door veel peilingen en deskundigen was voorspeld.

Een onzekere factor vormde vanmiddag bij het ter perse gaan van deze krant nog de uitslag van de cruciaal geachte verkiezingen voor het Schotse regionale parlement. Daar zorgden technische problemen voor aanzienlijke vertraging bij het tellen van de stemmen.

Ook bleken veel Schotten in verwarring gebracht door onoverzichtelijke stembiljetten, waardoor tienduizenden mensen ongeldige stemmen uitbrachten. Veel politici en commentatoren omschreven de chaos vanmorgen als een pijnlijke vertoning, een volwassen democratie onwaardig.

Vast staat al dat de Labour Partij in Schotland veel terrein moet prijsgeven, vooral aan de Schotse Nationale Partij (SNP). Maar het was aan het begin van de middag, toen iets meer dan de helft van de uitslagen binnen was, nog niet duidelijk of de SNP de grootste partij zou worden. SNP-leider Alex Salmond sprak vannacht niettemin al van een „nieuwe wind die door Schotland waait”.

De uitslag in Schotland, waar Labour al vijftig jaar de dienst uitmaakt, is van groot belang voor minister van Financiën Gordon Brown, zelf een Schot. Brown zal naar verwachting binnen enkele weken Blair aflossen. Een zware nederlaag van de partij in zijn ‘eigen’ Schotland zal zijn positie verzwakken. Ook voor Blair zelf zal een dramatisch verlies van Labour bij de laatste verkiezingen onder zijn leiding hard aankomen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in grote delen van Engeland boekten de Conservatieven aanzienlijke winst. Zo zijn ze voor het eerst sinds 1983 de grootste partij geworden in Birmingham, de tweede stad van het land na Londen.

Ook toonde de Conservatieve leider David Cameron zich ingenomen met het feit dat zijn partij gemiddeld meer dan 40 procent van de stemmen had weten te winnen. De Tories schatten dat ze met een dergelijk percentage bij de volgende Lagerhuisverkiezingen Labour kunnen verslaan. In Noord-Engeland bleef hun winst echter achter bij de verwachtingen.

In Wales, waar ook een nieuw regionaal parlement werd gekozen, bleef Labour naar het leek de grootste partij. Als ze echter de absolute meerderheid kwijtraakt, moet de partij op zoek naar een coalitiepartner.