Weekboek 18

WeekBoek werkt samen met http://papierenman.blogspot.com van Dirk Leyman. De berichten zijn in uitgebreide vorm te lezen op zijn weblog en /of op www.nrc.nl/boekenblog

Een Chinees die zijn af te breken huis weigert te verlaten Foto AFP A Chinese man, one of the last few stubborn residents that have yet to move out from a neighbourhood under demolition, sits outside his home in Hefei, central China's Anhui province 04 April 2007. The Chinese government has launched a one-year nationwide crackdown on abuse in the country's property market, as the government aims to stamp out misconduct at all stages of development, and will also include probes into the actions of government officials. CHINA OUT GETTY OUT AFP PHOTO AFP

Bloem en de drank: zijn roes is groots geweest

Tal van kranten komen met het bericht dat de befaamde Nederlandse dichter J.C. Bloem (1887-1966) ‘leed aan mateloos drankgebruik’ en verbazen er zich over dat de dichter desondanks in zijn poëzie zo’n vormbeheersing aan de dag wist te leggen. Want zeker op oudere leeftijd kon hij de drankduivel totaal niet meer buiten de deur houden, zo meldt biograaf Bart Slijper, die het wonderlijk vindt ‘dat Bloem de Nederlandse literatuur toch heeft verrijkt met regels als ‘Domweg gelukkig in de Dapperstraat’. (DL)

Gustave Flaubert en de Franse verkiezingen

De Franse presidentsverkiezingen veroorzaken traditiegetrouw een immense stroom gelegenheidspublicaties. Twee Franse uitgevers zochten het in het verleden en komen vrijwel parallel met fraaie heruitgaves van Gustave Flauberts (destijds geflopte) toneelstuk Le candidat uit 1873, waarin de kluizenaar van Croisset zich dik maakt over de toenmalige Franse politieke zeden en de werkloze bourgeois Rousselin op stemmenjacht gaat. De onhandige politicus hangt daarbij voortdurend zijn huik naar de wind. (DL)

Lezen &cetera Live: Marjolijn Februari

De literaire kring beschouwt ze haar eerste ‘klassieke roman’; moralisme gaat ze niet uit de weg; en de drijfveer van haar schrijven is verontwaardiging – verontwaardiging over het slechte voorbeeld dat de overheid de burger geeft. Marjolijn Februari, jurist, Volkskrant-columniste en ethica, ging in de aprilaflevering van Lezen &cetera Live in discussie met chef-Boeken Pieter Steinz. Luister op het weblog boeken naar een gesprek in Theater Donner over de onverschilligheid van modern Nederland en het vrouwelijke perspectief in de literatuur. (PS)

Le Monde des Livres looft Moeyaert en Enquist

De literatuurbijlage van de Franse krant Le Monde is de laatste tijd alert op publicaties uit de Lage Landen. Vorige week mocht Cees Nooteboom een bespiegeling schrijven over de Franse vertaling van Geert Maks In Europa . In Le Monde des Livres van deze week is er lof te rapen voor de Nederlandse schrijfster Anna Enquist en de Vlamingen Gerda Dendooven en Bart Moeyaert. De bijlage pakt uit met een uitgebreide, lovende bespreking van de Franse vertaling van Anna Enquists roman De thuiskomst. (DL)

Zes schrijvers eren jarige Mulisch met novelle

Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag op 29 juli krijgt Harry Mulisch een bijzonder eerbetoon. Zes collega-schrijvers komen in die periode met novelles die verder fabuleren op het oeuvre van Mulisch. De zes zijn Abdelkader Benali, Elsbeth Ety, A.F.Th. van der Heijden, Jessica Durlacher, Doeschka Meijsing en Marcel Möring. (DL)

Paus klopt Handke, Jelinek en Reich-Ranicki

Volgens het Duitse maandblad Cicero is paus Benedictus XVI de invloedrijkste Duitstalige denker. Hij prijkt op nummer één in hun jaarlijkse lijst van belangrijkste Duitse intellectuelen. Martin Walser en Günter Grass staan respectievelijk op de tweede en de derde plaats. De top-tien wordt aangevuld met satiricus Harald Schmidt, literatuurcriticus Marcel Reich-Ranicki, auteurs Peter Handke en Elfriede Jelinek, publiciste Elke Heidenreich, journaliste Alice Schwarzer en filosoof Jürgen Habermas. De rangorde is gebaseerd op vermeldingen in de 160 voornaamste Duitse kranten en weekbladen. Ook citaten op internet en bronnenverwijzingen in het Munzinger-Referenzarchiv werden in aanmerking genomen. (DL)

Amerikaan wil geld zien om lesboseksgids

In de Verenigde Staten is opnieuw een sterk staaltje van boekbestrijding aan het licht gekomen. Een man in Bentonville (Arkansas) eist 20.000 dollar van zijn stadsbestuur als schadevergoeding voor het feit dat zijn twee zonen een instructieboek over lesbische seks in de plaatselijke openbare bibliotheek aantroffen. Earl Adams dringt er ook op aan dat de hoofdbibliothecaris wordt ontslagen, zo meldt The Advocate. De jongens van respectievelijk 14 en 16 jaar waren op zoek naar boeken over militaire academies, maar stuitten bij hun queeste op The Whole Lesbian Sex Book van Felice Newman. (DL)

Ook Chinezen willen niet meer lezen

Na Rusland kampt ook China met verregaande ontlezing, zo meldt China News, die het bericht plukte uit China Daily. Klassiekers liggen onaangeraakt op de boekenplanken en hun enige functie lijkt nog te bestaan uit de opluistering van het interieur. Statistieken tonen aan dat slechts 5 percent van de Chinezen nog boeken lezen. Het percentage van mensen die voor hun plezier literatuur lezen daalt gestaag verder. (DL)

Grunbergs lijden: goed voor 6 exemplaren

Op zijn veelgelezen spitse blogsite amuseerde Gouden Uil-winnaar 2007 Arnon Grunberg zich met het opstellen van een lijstje van zijn slechtst verkopende boeken, gebaseerd althans op de royalties-afrekening van ‘een van mijn Nederlandse uitgevers’. Het gaat om cijfers uit de eerste drie maanden van 2007. Grunberg rond de wereld verkocht 437 maal, de Grunbergbijbel 127 keer en De techniek van het lijden passeerde slechts 6 keer de kassa. (DL)

Website van de week:derecensie.web-log.nl

Het is feest op het recensieblog van Maarten Dessing en Arjen van Meijgaard: vorige week werd de honderdste recensie geplaatst, over De gelukkige klas van Theo Thijssen, de roman die volgend jaar in een enorme oplage verspreid zal worden tijdens de actie Nederland leest. Een onderhoudend boek, schrijft Dessing, maar: ‘De gelukkige klas – het boek dat dit najaar is uitgekozen voor de tweede editie van Nederland Leest – heeft, vanuit literair oogpunt, weinig om het lijf.’ Nummer 101 is er ook al, trouwens. De stukjes, over oude én nieuwe boeken, zijn licht en onderhoudend, een bezoek aan de site is te vergelijken met het even bekijken van andermans boekenkast. (AF)

Met bijdragen van Dirk Leyman, Arjen Fortuin en Pieter Steinz
    • Pieter Steinz
    • Arjen Fortuin
    • Dirk Leyman