Verloren gewaande ruimtesonde begint aan zijn terugreis

Rotterdam. De verloren gewaande Japanse ruimtesonde Hayabusa is vorige week aan zijn terugreis naar de aarde begonnen. Hayabusa bevond zich sinds eind 2005 in de buurt van Itokawa, een planetoïde die hij maandenlang had bestudeerd. Er werd zelfs een zachte landing uitgevoerd en een poging gedaan bodemmateriaal te bemachtigen. Maar daarna traden zoveel technische problemen op dat een terugkeer naar de aarde onmogelijk werd geacht. De meeste van deze problemen zijn niet verholpen, maar het Japanse ruimtevaartbureau JAXA vindt het toch het proberen waard om ruimtesonde Hayabusa terug op aarde te krijgen. Want pas dan weet het ruimtevaartbureau of de ruimtesonde ook werkelijk bodemmateriaal heeft verzameld. Hayabusa moet zijn baan nu - met de laatste van zijn vier ionenmotoren - geleidelijk zodanig veranderen dat hij in juni 2010 de aardbaan kruist. Dan wordt een capsule uitgeworpen die in Australië zou moeten landen.