Vanaf morgen niet meer: 5 mei als slappe feestdag

Morgen is het 5 mei. Bevrijdingsdag. De slechtste feestdag van het jaar.

Bevrijdingsdag is belangrijk. Het klinkt een beetje stichtelijk, toch is het zo. Waarom is het dan de slechtste feestdag van het jaar? Omdat het een halfslachtige feestdag is. Neem morgen maar eens een kijkje in de stad. Waarschijnlijk een podium (waarop dan iemand staat die per helikopter door het land wordt gevlogen, van podium naar podium) op een verwaaid pleintje. Met een handjevol toeschouwers. Er hangt vaak een net-niet-sfeer op die ‘festivals’. Bevrijdingsdag is een slappe bedoening.

(Overigens zal het morgen wel meevallen, het weer is goed én het is zaterdag.)

Hoe komt het toch dat Bevrijdingsdag voelt als de slechtste feestdag van het jaar? Verwijzen naar een fraai staaltje beleidsproza volstaat, gevonden op www.postbus51.nl – een paragraaf onder Hoe wordt 5 mei gevierd:

Wel of geen vrij

Vijf mei is een algemeen erkende feestdag. In 1990 heeft de regering de vijfde mei aangewezen als jaarlijkse nationale feestdag. Hiermee kwam een einde aan de situatie dat 5 mei alleen eens in de vijf jaar een nationale feestdag was. De vraag of 5 mei een doorbetaalde vrije dag is, kan niet eenduidig worden beantwoord. In Nederland wordt het vaststellen van doorbetaalde vrije dagen niet bij wet geregeld, maar in onderling overleg door de sociale partners (vastgelegd in cao’s). Daarom gelden er per sector andere regelingen.

Kernzin in bovenstaand stukje is natuurlijk ‘De vraag of 5 mei een doorbetaalde vrije dag is, kan niet eenduidig worden beantwoord.’ Wat een schandelijke tekst voor zo’n belangrijke feestdag. De dag dat we onze vrijheid vieren! Zou de Franse Postbus 51 zoiets vertellen over Quatorze Juillet?

Waarom is 5 mei niet gewoon een vrije dag voor heel Nederland. Zoals al die christelijke feestdagen. Of zoals Koninginnedag. We hoeven op 5 mei heus niet met zijn honderdduizenden tegelijk stomdronken door de hoofdstad te slempen, maar Bevrijdingsdag op een suffe woensdag op kantoor is toch niet echt ‘vrijheid vieren’.

En als Nederland een teveel aan vrije dagen zou krijgen, dan kunnen we wel wat inruilen tegen Bevrijdingsdag, dunkt me. Wat moeten we toch op die gekke donderdag met Hemelvaart? Ook al zo’n non-feestdag. Of Pinksteren? Ik vind trouwens dat als je niet weet wat de betekenis is van Hemelvaartsdag of Pinksteren (of Pasen), je dan ook geen recht hebt op een vrije dag!

Maar met Bevrijdingsdag hebben we wél recht op een vrije dag. Om de vrijheid te vieren.