Twee Cubaanse soldaten op de vlucht plegen mislukte kaping

Twee dienstplichtige Cubaanse militairen hebben gisteren geprobeerd een vliegtuig te kapen om ermee naar de Verenigde Staten te vluchten. In hun mislukte poging van het eiland weg te komen, kwamen twee andere Cubanen om het leven.

De twee kapers behoorden tot een groep van drie soldaten die afgelopen zondag met geweld wisten te ontsnappen uit hun kazerne. Bij die vlucht maakten ze ook wapens buit. Een wachtpost bij de kazerne werd doodgeschoten. De derde voortvluchtige zou eerder al zijn opgepakt.

In Cuba werden de afgelopen dagen pamfletten verspreid waarin om de opsporing werd gevraagd van de vuurwapengevaarlijke militairen. Het zou gaan om drie mannen in de leeftijd van 19 tot 21 jaar oud uit de oostelijke provincie Camagüey. Gisterochtend kaapten twee van hen een bus waarmee ze naar het vliegveld van Havana redden. Met gijzelaars wisten ze een leeg vliegtuig te bezetten. Daar werd nog een andere militair gedood voordat ze konden worden aangehouden.

Op het Cubaanse tv-journaal werd het nieuws gisteren bekendgemaakt via een voorgelezen bulletin van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De VS kregen de schuld van de mislukte kaping. Die staan immers toe dat Cubanen die Amerikaans grondgebied bereiken daar mogen blijven. De Amerikanen zeggen dat ze geen asiel verlenen aan kapers.

De laatste geslaagde vliegtuigkaping in Cuba was in maart 2003. Een architect dwong de piloot van een binnenlandse lijnvlucht onder bedreiging van nepgranaten naar Florida te vliegen. De kaper werd daar gearresteerd en tot 20 jaar cel veroordeeld. Een deel van de passagiers kreeg asiel in de VS.

Drie mannen die een maand later tevergeefs een Cubaanse veerboot probeerden te kapen kregen de doodstraf.