Trainers AZ en Ajax: te weinig rust na finale

Trainers Louis van Gaal van AZ en Henk ten Cate van Ajax verwijten de Nederlandse voetbalbond KNVB dat hun ploegen woensdag in actie moeten komen in de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. De tijd tussen de KNVB-bekerfinale en de beslissingsduels zou te kort zijn.

„Dat is een heel kwalijke zaak”, zei Ten Cate gisteren tijdens een persconferentie voor de bekerfinale van aanstaande zondag. „Het is niet eerlijk dat wij nauwelijks rust krijgen voor het uitduel met Heerenveen. Dat kan eigenlijk niet. Die play-offs hadden later moeten beginnen.”

De trainer van Ajax kreeg bijval van collega Van Gaal. „Ik zie het als competitievervalsing”, zei de AZ-trainer. „Ik heb niet geprotesteerd, dat heeft toch geen zin. De KNVB meet wel vaker met twee maten. Dat moeten wij maar accepteren. Het slaat natuurlijk helemaal nergens op. Heerenveen en FC Twente kunnen lekker anderhalve week achterover leunen en AZ en Ajax moeten weer vol aan de bak.”

De KNVB is het niet eens met de kritiek van beide oefenmeesters. „Het vaststellen van de wedstrijden op 9 mei, drie dagen na de bekerfinale, is geheel conform de sportieve en technische uitgangspunten zoals die met de clubs zijn besproken”, verklaarde KNVB-woordvoerder Frank Huizinga.

„Heerenveen en FC Twente hebben bij de inventarisatie van de speelmogelijkheden aangegeven dat ze op woensdag 9 mei en niet op donderdag 10 mei willen spelen”, zei Huizinga. „Bij de beslissingen worden ook de lokale autoriteiten betrokken. Clubs mogen in de reguliere competitie ook altijd aangeven of ze hun thuiswedstrijd op zaterdag of zondag willen spelen.”

Ten Cate kan zondag bij de bekerfinale weer beschikken over aanvoerder Jaap Stam die is hersteld van een hamstringblessure. Ook Hedwiges Maduro is fit. Voor Zdenek Grygera en Leonardo komt de wedstrijd te vroeg. Van Gaal moet het stellen zonder de geschorste doelman Boy Waterman en de geblesseerden Joey Didulica, Stijn Schaars, David Mendes da Silva en Barry Opdam.

Het duel in De Kuip is uitverkocht. AZ wordt gesteund door 16.500 supporters en Ajax reist met 14.500 fans naar Rotterdam. De finale wordt ook door 4.000 amateurscheidsrechters bijgewoond. De andere kaartjes zijn verdeeld onder neutrale toeschouwers, sponsors en genodigden. (ANP)