Tijdcapsule in e-mails

Een snapshot van het leven in Groot-Brittannië in 2007. Dat is het doel van het project E-mail Britain van de British Library in Londen. De organisatie roept Britten op hun mailbox door te spitten en e-mails door te sturen die iets laten zien van hun liefdes, hun klachten, hun reizen en hun humor. Men is geïnteresseerd in gedenkwaardige en belangwekkende mails, maar ook in gewone berichten en zelfs in spam. „We zien dit als een elektronische tijdcapsule”, zegt Jonnie Robinson, curator voor Engelse accenten en dialecten bij de bibliotheek. „Op dit moment hebben we allerlei manieren om de hedendaagse cultuur af te tappen en om uit te vinden hoe mensen relaties onderhouden, maar over 20 tot 40 jaar is alles anders. Dit is een prachtige manier om een snapshot van 2007 te maken.” Het archief moet een bron zijn voor onder andere taalkundigen zoals Robinson die de mails wil gebruiken om de evolutie van de Engelse taal in het internettijdperk te onderzoeken. De e-mails worden verzameld en geïndexeerd met behulp van Microsoft. Het bedrijf is ook betrokken bij het digitaliseren van boeken uit de bibliotheek. Voor het eind van het jaar moeten de gegevens beschikbaar zijn. Overigens wordt persoonlijke informatie zoals e-mailadressen verwijderd. De British Library probeert al langer het ‘gewone’ Britse leven te vereeuwigen. Tijdens de millenniumwisseling verzamelde de bibliotheek interviews met duizenden Britten. (AP)

Het project E-mail Britain:newhotmail.co.uk/emailbritain