Televisie Overige Films

The Count of Monte Cristo (Kevin Reynolds, 2002, VS). Meest recente bioscoopversie van talloze keren verfilmde klassieker van Alexandre Dumas is een ouderwetse avonturenfilm. Met Richard Harris. België 1, 20.40-22.50u.

Escape from Sobibor (Jack Gold, 1987, Engeland/VS). Met een Golden Globe bekroonde televisiefilm over de historische ontsnapping van 300 gevangenen uit het Duitse vernietigingskamp in Polen. Rutger Hauer kreeg eveneens een Golden Globe, voor zijn rol van Russische luitenant. Ook met Alan Alda. Tien, 20.40-23.00u.

* The Grey Zone (Tim Blake Nelson, 2001, VS). Onverbiddelijk drama, naar toneelstuk van Nelson zelf, over de onmogelijke morele dilemma’s van de Sonderkommando's in Auschwitz: joodse gevangenen die, in ruil voor tijdelijk uitstel van executie, de nazi’s een handje hielpen maar ook, eind 1944, twee crematoria wisten op te blazen. RTL7, 22.00-0.05u.

* Saving Private Ryan (Steven Spielberg, 1998, VS). Alom geprezen en uiterst succesvolle oorlogsfilm kent klassiek eerste half uur, waarin tot in de bloedigste details wordt getoond wat een infanterist ervaart die op 6 juni 1944 Omaha Beach betreedt. Rest van de film is even meesterlijk en effectief als patriottistisch. Met Tom Hanks, Matt Damon. Net5, 22.30-1.40u.

* Jules et Jim (François Truffaut, 1961, Frankrijk). Nostalgisch ironische klassieker over vriendschap en liefde, aan de hand van een ménage à trois voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Met Jeanne Moreau, Oskar Werner en Henri Serre. België 2, 23.05-0.55u.

* La vita è bella (Roberto Benigni, 1997, Italië). Met de Grote Juryprijs van Cannes en een Oscar bekroonde tragikomedie over illusies als levensnoodzaak. Een joodse vader en zoon overleven samen Auschwitz door te pretenderen dat de Holocaust maar een spelletje is. Ned.2, 0.10-2.05u.