T-Mobile stopt met artsen na onthulling over dope

De Duitse wielerploeg T-Mobile heeft de samenwerking met de teamartsen Andreas Schmid en Lothar Heinrich onmiddellijk stopgezet. De twee zijn in opspraak geraakt na het verschijnen van een boek van oud-verzorger Jef d’Hont, Memoires van een wielerverzorger. De Belg – van 1992 tot 1996 in dienst bij Telekom, de voorloper van T-Mobile – beschuldigt beide artsen daarin van betrokkenheid bij dopingpraktijken.

Schmid en Heinrich, beiden verbonden aan de universiteit van Freiburg, zouden epokuren hebben georganiseerd en tijdens de Ronde van Frankrijk van 1996 dopinginjecties hebben gegeven aan de renners. Na de onthullingen van d’Hont en een onderzoek van de Duitse dopingjager Werner Franke besloot het parket van Freiburg een aanklacht in te dienen wegens overtreding van de wet op geneesmiddelen.

In juni 1999 uitte het Duitse opinieweekblad Der Spiegel dezelfde beschuldigingen tegen de wielerploeg Telekom. Omdat betrokkenen niet voor de rechtbank wilden getuigen, moest het blad het verhaal intrekken. Na de hernieuwde beschuldigingen van d’Hont pakt het tijdschrift deze week groot uit. De cover is die van juni 1999: een foto van Telekomrenners Bjarne Riis en Jan Ullrich uit de Tour van ’96, met de tekst Dickes Blut. Binnenin zestien pagina’s naar aanleiding van de onthullingen van d’Hont.

De van doping verdachte Tourwinnaar Floyd Landis zal later deze maand (14-24 mei) in het openbaar worden gehoord door de arbitragecommissie van het Amerikaanse antidopingbureau (USADA). Het is de eerste keer dat USADA een dopingzaak van een sporter publiekelijk behandelt. Landis had zelf aangedrongen op een transparant proces. Hij wil tijdens de hoorzittingen ongeveer vijftien getuigen oproepen.

Landis reageerde in de Tour de France van vorig jaar positief op een dopingtest. Sindsdien vecht hij voor eerherstel en voor behoud van zijn Tourtitel. (ANP)