Soep, salade, pasta

Zie Gert eens genieten wanneer hij zijn kabeljauwhaasje (bij Albert Heijn per stuk verpakt) in roomboter bakt en zie Rients verse pasta fabriceren voor in zijn uppie. Zie Mies, die van voor de oorlog is, op creatieve wijze al haar restjes verwerken tot een fijne salade. Ik vind ze bewonderenswaardig, de singles die dagelijks voor zichzelf koken en daar nog lol in hebben ook (zie nrc.nl/kokenetc).

Zelf heb ik mijn solo kookweekje nauwelijks volgemaakt; gisteravond uit eten geweest met een vriendin en vanavond komen mijn huisgenoten al weer thuis. Wel heb ik, met dank aan iedereen die reageerde op mijn weblog, begrepen waar het om gaat. Eenvoudige, snelle maaltijden, met niet te veel ingrediënten en liefst van het soort dat je bij elke supermarkt kopen kunt. Soep, salade, simpele pasta’s. Stamppot, een goed belegd broodje.

Een paar ideeën geplukt:

Minestrone met tomaten, seizoensgroenten en pasta; soep van chorizo, tomaten, kikkererwten en spinazie; noedelsoep met kokosmelk, paksoi en kip of tofu

Salade van kiwi, mozzarella, kiprollade en balsamicodressing; bordje met Italiaanse vleeswaren, bresaola, rucola, tomaten, pijnboompitten, kappertjes en geschaafde Parmezaan

Penne met chorizo, tomatensaus en erwtjes; fusilli met courgette, tomatensaus en mozzarella

Stamppot andijvie met tomaatreepjes en kaas; stamppot spinazie met gebakken kipfilet en kerrie

Clubsandwich kiprollade, tonijnmayonaise, rucola en kappertjes; boterham met geitenkaas en bosbessenjam

Over clubsandwiches, boterhammen en belegde broodjes gesproken, die worden het thema van volgende week. Bedenk jij een nrc.nextbroodje en stuur je het recept naar nrc.nl/kokenetc? Dan maak je kans op een picknickpakket en komt jouw recept op vrijdag 11 mei in de krant.

In de serie snelle pasta’s plukte ik er één uit Hoge Hakken in de Keuken, een boek met veel solo-recepten, dat ik samen met Petra de Hamer schreef.

Penne met pijnboompitten en roergebakken sla voor 1 persoon:

100 g penne

30 g pijnboompitten

2 kropjes little gem (of 2 handenvol van een andere, stevige slasoort)

olijfolie

eventueel een paar blaadjes verse basilicum

Kook de penne beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Rooster intussen de pijnboompitjes in een droge, koekenpan. Snijd de little gem in de lengte in vieren en trek de blaadjes iets los. Giet de pasta af, verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en roerbak hierin de sla een of twee minuten (dus niet tot zij helemaal geslonken is). Meng de penne erdoor en schep nog even goed om. Strooi de pijnboompitjes erover en doe de pasta in een diep bord. Maal er royaal zwarte peper boven en bestrooi zo je wilt met wat in reepjes gescheurde basilicum.

Volgende week in koken etc: Bedenk een nrc.nextbroodje en stuur je recept naar www.nrc.nl/kokenetc