Slapend aan het vissen

Niet om de vis maar om de tent zou iedereen karpervisser moeten worden. voor de rubriek Spelen Klootwijk

Karpervissers mogen iets wat verder niemand mag. En ze mogen het niet eens, maar doen het gewoon. Op de mooiste plekken langs het water zetten ze een tent op. Karpervissers kamperen wild aan de waterkant.

En als ze slapen zijn ze aan het vissen. Ze hebben twee of drie hengels. Voordat ze naar bed gaan werpen ze de lijnen uit en zetten ze beetverklikkers aan. De lijn loopt door de beetverklikker die het minste rukje voelt van een vis aan de haak. De verklikker maakt de visser wakker met een piep of een zoem.

De visser haalt de karper naar de kant, schept hem uit het water en legt hem op een kussen. Hetzelfde soort kussen als waarop je een baby legt om te verschonen. Het zijn wat je noemt zorgvuldige vissers. Ze proberen de reusachtige vis zo weinig mogelijk kwaad te doen, wegen hem in een net en maken er een foto van om op eigen of andermans website te publiceren. Na de fotosessie wordt de vis voorzichtig teruggezet. Maf, maar die tent staat daar toch maar lekker.

Het is altijd een donkergroene tent. Karpervissers slapen nooit in oranje. Ze proberen zo min mogelijk op te vallen. Geen muziek. Zie je als argeloze voorbijganger de schutgekleurde tent onverwachts staan tussen het riet, dan schrik je toch even, je wist niet dat je op militair terrein verzeild geraakt was.

Niet om de vis maar om de tent zou iedereen karpervisser moeten worden. En om hem op te zetten op een prachtplek natuurlijk, waar je mag staan zonder dat het mag. Geen haak aan het eind van de lijn. Dan word je ook niet wakker van beet. Wel twee hengels. Tegen de agent zeg je dat je aan het nachtvissen bent.

Begeerlijke tenten zijn het, sommige gegarandeerd waterdicht, zegt de reclame. En je moet er niet voor naar de reguliere kampeerwinkel maar naar een hengelspeciaalzaak. Ook op het internet. Bijvoorbeeld www.raven.nl die mooie canvas bunkers heeft.

Al voor 30 euro is er een Tiny Dome Canon. Nog goedkoper, ook prachtig: de Eco Shelter voor maar 25 euro. Bij www.goedkopervissen.nl lijkt alles wat duurder. Alleen al een winterdeken voor over een tent, zodat je nooit meer naar huis hoeft, de Roamer Dome Winter Skin kost iets meer dan 40 euro. Op deze website worden tenten geprezen om hun grote voordeur met weids uitzicht over het water.

Bijzonder zijn enorme donkergroene paraplu’s. Worden met zijflappen en grondzeil geleverd zodat je ook onder een paraplu van wel 3 meter doorsnee goed kunt overnachten.

Kruidenier Lidl had even geleden een aanbod van hengelsportartikelen. Misschien hebben ze hem nog; een soldatengroen tasje met schouderband. Er zit een ‘hengeltent’ in van 1.700 gram voor maar 13 euro. Kan niks wezen, denk je, maar mijn nieuwsgierigheid won het.

Het blijkt een fantastische tent met een brede voordeur voor het weidse uitzicht en plek genoeg voor een dikke volwassene met een herdershond of twee flinke kinderen of zes peutertjes. Er staat een waarschuwing op de bijsluiter: ‘Niet geschikt voor kinderen, dit is geen speelgoed.’ Trekken kinderen zich niks van aan. Voor een vistent voor karpervissers is hij vrolijk van kleur, twee soorten groen.

Wouter Klootwijk