Russische jongeren heffen beleg Estse ambassade op

Russische jeugdgroepen hebben hun belegering van de ambassade van Estland gisteren opgeheven, na het vertrek van de Estse ambassadeur Marina Kaljurand uit Moskou.

De regering van Estland ontkent dat er „politieke- of gezondheidsredenen” achter dat vertrek steken: de ambassadeur zou nu twee voor eind april geplande vakantieweken opnemen. Vorige week stelde zij haar vakantie uit, na het massale straatprotest van de Russisch sprekende minderheid in de Estse hoofdstad Tallinn tegen de verplaatsing van het Sovjetmonument ‘de Bronzen Soldaat’, zo heet het .

Het Westen verklaarde zich gisteren solidair met Estland. Na de EU uitte ook de VS en de NAVO hun diepe bezorgdheid over de blokkade en over het hinderen en bedreigen van Estse diplomaten. „Deze acties zijn niet acceptabel en moeten onmiddellijk worden gestaakt”, liet de NAVO weten.

Rusland reageerde woedend. Een Russische diplomaat noemde de „flagrante schendingen van de mensenrechten in Estland” het gevolg van „welbewuste onverschilligheid van de EU en de NAVO”. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov sprak tegen Europese diplomaten zijn „diepe verbijstering” uit over de steun voor Estland. Ook belde hij zijn Estse collega om te dreigen met „ernstige negatieve gevolgen” als de Bronzen Soldaat niet naar zijn oude plek terugkeert. In Rusland klonk gisteren ook kritiek op de blokkade, onder meer van ultranationalist Zjirinovski, die het ‘onbeschaafd gedrag’ noemde waarmee Rusland zichzelf belachelijk maakt.

Premier Andrus Ansip van Estland voorspelde dat eventuele Russische sancties tegen Estland „gedoemd zijn te mislukken”, omdat het automatisch sancties tegen de hele Europese Unie betekent. Hoewel Russische politici hebben opgeroepen tot een boycot van Estse producten, houdt de regering die boot af. Gisteren staakte Rusland de export van olieproducten en kolen naar Estland, officieel wegens een nijpend gebrek aan treinwagons en reparaties aan de oliepijpleidingen.

Ambassadeur Kaljurand, die met tien Estse diplomaten een week vrijwel in haar ambassade was opgesloten, klaagde voor haar vertrek gisteren dat vier ramen van het gebouw waren ingegooid. „Ik ben er zeker van dat deze acties goed zijn georganiseerd, gefinancierd en georkestreerd’’, zei ze. Op straat was toen internetcafé ‘SubMarina’ geopend en waren rijen mobiele toiletten en waterkoelers geïnstalleerd.

Onze correspondent in Brussel voegt hieraan toe: De kwestie werd gisteren besproken op een bijeenkomst van NAVO-ambassadeurs en de Russische ambassadeur bij de NAVO. Volgens een diplomaat bleek daar dat Rusland en de NAVO landen „nogal verschillende perspectieven” hebben. In het Europees Parlement werd gisteren geopperd een voor 18 mei geplande EU-Rusland-top uit te stellen. Maar volgens verschillende EU-diplomaten wordt daar nog niet serieus over gedacht.