Royal: ga gedurfd stemmen

Het is alles of niets voor Ségolène Royal, in de laatste dagen voor Franse presidentsverkiezingen aanstaande zondag. Gisteren deed zij tijdens haar laatste grote campagnebijeenkomst in het Noord-Franse Lille een oproep tot ‘gedurfd stemmen’: op haar, de eerste vrouw die Frans president kan worden. Volgens de peilingen kan de socialistische kandidaat rekenen op tussen zeven en negen procentpunten minder stemmen dan de enig andere overgebleven kandidaat, de rechtse leider Nicolas Sarkozy. Ze beloofde opnieuw met het centrum te zullen regeren, liefst met de uitgeschakelde kandidaat François Bayrou.

De achterstand van Royal is volgens opiniepeilingen gegroeid na het enige tv-debat dat de kandidaten voerden, woensdagavond. Royal toonde zich daarin volgens de kritieken strijdbaar en stevig, maar de rustige Sarkozy won volgens 53 procent toch het debat. Er keek een recordaantal van 23 miljoen Fransen naar het debat, één miljoen meer dan vorig jaar naar de finale Frankrijk - Italië van het wereldkampioenschap voetbal.

Royal en Sarkozy gingen tijdens het debat veelvuldig in de fout bij het citeren van feiten en cijfers. Zo schatten zij alle twee het aandeel van kernenergie in de Franse elektriciteitsvoorziening verkeerd in. Volgens Royal was dat 17 procent, volgens Sarkozy 50 procent. Het is 78 procent. Sarkozy beweerde dat Frankrijk de hoogste Europa lastendruk kent, terwijl het land in de middenmoot verkeert. Volgens Royal gaat nog maar de helft van de gehandicapte kinderen naar gewone scholen, terwijl dat aantal in werkelijkheid de afgelopen vijf jaar juist fors gestegen is. De campagne loopt vanavond officieel af.