Onvoldoende hulp aan mensen met schulden

Gemeenten zijn niet succesvol bij de hulpverlening aan mensen met schulden. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau SGBO. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de gemiddelde schuld van mensen die hulp krijgen bij het beheren van hun geld en betalingen in vier jaar (van 2002 tot en met 2005) is gestegen van 16.413 euro naar 21.786 euro.

Het onderzoeksbureau SGBO is gelieerd aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De studie is uitgevoerd in opdracht van 69 gemeenten. Een van de oorzaken van de toegenomen schulden is consumptiedrang, zegt SGBO-onderzoeker Carla Vianen. „Mensen worden constant verleid. Ze geven veel geld uit aan mobieltjes en flatscreens.”

Een andere oorzaak is volgens haar psychosociaal. „Veel mensen kunnen niet goed met geld omgaan.” Ook zijn de wachtlijsten voor schuldhulpverlening niet afgenomen. „Daardoor nemen de problemen alleen maar toe.”

Volgens Vianen moet de schuldhulpverlening van gemeenten effectiever worden. In 2003 werd nog de helft van de schuldzaken succesvol afgesloten. Dit lukt in 2006 nog maar in 31 procent van de gevallen.

Maar liefst 48 procent van de mensen die een beroep doen op de gemeenten – volgens een berekening van het SGBO in Nederland ongeveer 80.000 mensen – ontvangt geen schuldhulpverlening. Dat komt onder meer omdat zij niet aan de eisen voldoen. Veel mensen trekken zich ook terug vanwege de strenge eisen, zegt onderzoeker Vianen.

De resultaten van het SGBO-onderzoek verschillen van de in april gepresenteerde cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK). Volgens de NVVK is de schuldhulpverlening in Nederland steeds succesvoller. In 2006 werd bij zeven van de tien gezinnen die bij verschillende kredietinstellingen aanklopten een schuldenregeling gemaakt. In 2005 was dit nog 42 procent.

Vianen heeft geen verklaring voor de grote verschillen. Ze wijst erop dat het SGBO-onderzoek zich voornamelijk richt op 2005, en het NVKK-onderzoek op 2006.