nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs Tegen de verloedering. Taaljournalist Ewoud Sanders schrijft in zijn webrubriek Woordhoek over taalverloedering. „Soms krijg ik het verwijt dat ik te weinig stelling neem tegen taalfouten. Sommige lezers irriteren zich groen en geel aan taalfouten en willen dat ik er iets tegen onderneem. Taalkundigen krijgen vaak hetzelfde verwijt. Dat ze alleen maar registreren, dat ze alles maar goed vinden, zelfs dingen die apert onjuist zijn, zoals het hierboven gebruikte ‘irriteren zich’ – een fout die sommigen steekt als een bij. We moeten het niet langer accepteren, hoor ik steeds vaker, er moet iets tegen worden gedaan. [...] Goed, ik stel voor dat we hier en nu een grens stellen. Het moet afgelopen zijn met het slordige taalgebruik – volgens velen een uiting van slordig denken. We zijn veel te tolerant geweest, maar dat is nu voorbij. Goed is goed, fout is fout en daarmee basta! Weg met de taalverloedering! Eén kleinigheid: hoe pakken we dit aan? Het meest logische antwoord lijkt: beter onderwijs. [...] Ik weet niet of uw kinderen nog naar school gaan, maar ik vind dat ze het al heel erg druk hebben.” www.nrc.nl/woordhoek Nederland, Rotterdam, 08 december 2006 A.S. Talmaschool, Protestant Christelijk Basisonderwijs juf / lerares; Emine Kula groep 4 Crooswijk, Rotterdam ( achterstandswijk R'dam ) juf moslim moslima's voor de klas, met bijna alleen maar allochtone kinderen in de klas. foto: Peter Hilz Hilz, Peter

Tegen de verloedering. Taaljournalist Ewoud Sanders schrijft in zijn webrubriek Woordhoek over taalverloedering. „Soms krijg ik het verwijt dat ik te weinig stelling neem tegen taalfouten. Sommige lezers irriteren zich groen en geel aan taalfouten en willen dat ik er iets tegen onderneem. Taalkundigen krijgen vaak hetzelfde verwijt. Dat ze alleen maar registreren, dat ze alles maar goed vinden, zelfs dingen die apert onjuist zijn, zoals het hierboven gebruikte ‘irriteren zich’ – een fout die sommigen steekt als een bij. We moeten het niet langer accepteren, hoor ik steeds vaker, er moet iets tegen worden gedaan. [...] Goed, ik stel voor dat we hier en nu een grens stellen. Het moet afgelopen zijn met het slordige taalgebruik – volgens velen een uiting van slordig denken. We zijn veel te tolerant geweest, maar dat is nu voorbij. Goed is goed, fout is fout en daarmee basta! Weg met de taalverloedering! Eén kleinigheid: hoe pakken we dit aan? Het meest logische antwoord lijkt: beter onderwijs. [...] Ik weet niet of uw kinderen nog naar school gaan, maar ik vind dat ze het al heel erg druk hebben.”

www.nrc.nl/woordhoek

Experts over ABN Amro. De overnamestrijd rond ABN Amro is onderwerp van een nieuwe expertblog op nrc.nl. Dagelijks voorzien enkele direct betrokkenen en vooraanstaande deskundigen het nieuws over de bank van hun commentaren. Hans Westerhuis, voorzitter Europese Ondernemingsraad ABN Amro, Peter Paul de Vries, directeur Vereniging van Effectenbezitters, en Gert-Jaap Kraan, analist bij Theodoor Gilissen beginnen. Kamerlid Ewout Irrgang (SP) volgt volgende week.

www.nrc.nl/expertblog