Nederlaag ABN is zege beleggers

ABN Amro mag haar Amerikaanse divisie niet verkopen zonder advies van de aandeelhouders.

‘Een belangrijk besluit voor goed ondernemingsbestuur.’

Rechter Willems: vaak creatieve oplossingen. Foto AP President of the court, Huub Willems, speaks in the courtroom in Amsterdam, the Netherlands, Thursday May 3, 2007. A Dutch court ordered ABN Amro to freeze the US$21 billion (15.43 billion euro) sale of its U.S. subsidiary LaSalle to Bank of America Corp., saying the company must seek shareholder approval for the move. The ruling was a setback for ABN Amro's management, which was determined to accept a buyout offer by Barclays PLC and shed the Chicago-based bank, holding off a higher hostile takeover bid by a three-bank consortium. The court said the sale of LaSalle was so interwoven with the Barclays takeover bid that it should have been put to the shareholders for a vote. ABN had said the deal was too small to demand shareholder approval. (AP Photo/Bas Czerwinski) Associated Press

ABN Amro heeft een gevoelige nederlaag geleden in de biedingsstrijd rond de bank. De Ondernemingskamer besliste gisteren dat de grootste bank van Nederland niet zonder toestemming van haar aandeelhouders de Amerikaanse dochter LaSalle mag verkopen voor 21 miljard dollar (15 miljard euro). Hierdoor komt ook de voorgenomen overname van ABN Amro door de Britse Barclays bank in gevaar. Bij die overname stelde Barclays als voorwaarde dat LaSalle zou worden verkocht.

De beslissing van rechter Huub Willems zet de deur open voor een tegenbod van het consortium van drie banken onder leiding van Royal Bank of Scotland, dat al enige tijd aast op ABN Amro. Het is de verwachting dat het consortium bestaande uit Royal Bank of Scotland, het Spaanse Santander en het Belgisch-Nederlandse Fortis, de komende dagen een bod zal uitbrengen van circa 72 miljard euro. Barclays waardeerde ABN Amro aanvankelijk op 67 miljard. Barclays maakte gisteravond, na de uitspraak van de rechter, overigens bekend gewoon door te willen gaan met de overname van ABN Amro.

De uitspraak is een overwinning voor de beleggersvereniging VEB, die de zaak tegen ABN Amro had aangespannen. Zij vond dat de verkoop van LaSalle moest worden stilgelegd omdat deze transactie andere, hogere, biedingen blokkeerde waardoor aandeelhouders niet alle biedingen in overweging konden nemen.

Rechter Willems was duidelijk in zijn uitspraak. „De Ondernemingskamer acht het onaanvaardbaar dat een onderdeel van ABN Amro wordt afgesplitst, zonder dat aandeelhouders (andere) biedingen op hun merites hebben kunnen beoordelen.” ABN Amro mag voorlopig geen enkele medewerking bieden aan het ten uitvoer brengen van de verkoop van LaSalle.

ABN Amro wilde gisteren slechts kort reageren. „Dit is een duidelijke uitspraak.” In de afgeladen rechtszaal ontbrak ditmaal ABN Amro-bestuursvoorzitter Rijkman Groenink. Hij had tijdens de zitting van afgelopen zaterdag nog een emotioneel betoog gehouden voor zijn beleid.

In een eerste reactie zei VEB-directeur Peter Paul de Vries „ongelofelijk blij” te zijn met de uitspraak. „De truc van ABN Amro is mislukt en het recht heeft gezegevierd.” Volgens de beleggersvoorman is het ondenkbaar dat Groenink aanblijft als topman van de bank. „Het is moeilijk in te denken dat Groenink de leiding houdt in het verkoopproces.”

Het activistische beleggingsfonds TCI, dat met een brief aan de bank eind februari de overnamestrijd in gang zette, liet gisteravond weten dat de uitspraak „goed is voor aandeelhouders van ABN Amro en een belangrijk precedent schept voor goed ondernemingsbestuur in Europa”. TCI herhaalde de wens dat president-commissaris Arthur Martinez van ABN Amro de controle over de verkoop van de bank in handen neemt.

Op de stoep van de ondermingskamer aan de Prinsengracht demonstreerden tientallen ABN Amro-medewerkers. Zij waren teleurgesteld. Ondernemingsraad-voorzitter Sacha Scholten: „De bank is nu meer dan ooit een speelbal geworden van aandeelhouders. Ik maak me ernstig zorgen voor alle medewerkers.”