Museum Seattle krijgt miljard

53 Amerikaanse kunstverzamelaars hebben samen bijna duizend kunstwerken aan het Seattle Art Museum geschonken. De gezamenlijke waarde van de kunstwerken bedraagt meer dan 1 miljard dollar. De donatie gebeurt ter gelegenheid van de heropening zaterdag.

De kunstwerken zijn een aanvulling op de huidige collecties van het museum. Het Seattle Art Museum beheert Indiaanse, Afrikaanse, Aziatische en Australische kunst, maar ook hedendaagse werken. De directeur van het SAM, zoals het museum meestal wordt genoemd, Mimi Gates - de vrouw van de vader van Microsoftmiljardair Bill Gates - noemde de donaties de belangrijkste die het museum ooit heeft ontvangen. Het museum is nu het grootste in de Noordwestelijke regio en kan zich meten met de belangrijkste musea in de Verenigde Staten.

De nieuwe aanwinsten omvatten werken van Edward Hopper, Georgia O’Keeffe, Willem de Kooning, Alexei Jawlensky, Franz Kline, Mark Rothko, Alexander Calder, Constantin Brancusi en Alberto Giacometti. Tweehonderd daarvan – waaronder Brancusi’s L’Oiseau dans l’espace, O’Keeffe’s Music-Pink and blue nr. one en Robert Grave’s Bird in the night - zijn te zien na de heropening morgen. Het SAM betrekt dan een tweede gebouw in het centrum van Seattle, waardoor het museum zeventig procent meer expositieruimte krijgt. De aanzienlijke uitbreiding van het vloeroppervlak was voor veel verzamelaars aanleiding om hun collectie aan het museum toe te vertrouwen. Bij elk van de nieuwe aanwinsten zal naast de titel een bordje komen te hangen met de naam van de schenker.

Afgelopen januari opende het museum al een nieuwe beeldentuin met een oppervlakte van 2,4 hectare. Het zestigkoppige bestuur van het museum bestaat uit vooraanstaande bewoners van Seattle, die elk 41.000 dollar lidmaatschapgeld betalen. Zij hebben fondsen geworven om de bouw van de beeldentuin en de uitbreiding van het museum (180 miljoen dollar) te bekostigen.