Man besmet met een cholerabacterie voor het eerst in twaalf jaar

rotterdam. In Nederland is voor het eerst in twaalf jaar iemand besmet geraakt met een cholerabacterie. Het gaat echter niet om de diarree die vooral in de negentiende eeuw epidemieën veroorzaakte. Dat meldt het Infectieziekten Bulletin in het gisteren verschenen aprilnummer.

De patiënt is een 72-jarige man die in augustus 2006 ziek was geworden nadat hij IJsselmeerpaling had schoongemaakt. Hij kreeg bloedvergiftiging, maar herstelde na een antibioticakuur. Omdat de bacterie Vibrio cholerae zich vermenigvuldigt in brak oppervlaktewater van boven de 20 graden Celsius, denken de betrokken artsen dat in Nederland door de warme zomers meer van dit soort infecties zullen komen. Op dit moment hoeven artsen besmettingen met de niet-epidemische vorm van cholera niet te melden.

In de afgelopen zomer, die de op twee na warmste was van de afgelopen honderd jaar, zijn ook in Zweden en Polen mensen na het zwemmen ziek geworden van de cholerabacterie. In Nederland raakte de laatste patiënt besmet in 1994, toen de zomer ook uitzonderlijk warm was. In Frankrijk komen wel elk jaar tussen de vijf en tien besmettingen voor.