Iraniër mijdt Rice bij diner

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft gisteren een „professioneel en zakelijk” onderhoud gehad met haar Syrische ambtgenoot Walid al-Moualem. Maar een dergelijk rechtstreeks gesprek met haar Iraanse collega is tot dusver niet tot stand gekomen op de internationale conferentie over Irak, die vandaag wordt afgesloten in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh.

Gisteravond verliet de Iraanse minister Manouchehr Mottaki plotseling het diner in het Sheraton hotel, waarbij hij volgens de tafelschikking tegenover minister Rice zou plaatsnemen. Mottaki vertrok naar eigen zeggen omdat hij zich stoorde aan een in zijn ogen te uitdagende rode jurk van een Russische violiste. Maar een woordvoerder van Rice zei later niet zeker te zijn of de Iraanse minister bang was gewest van de dame in het rood of van de Amerikaanse bewindsvrouwe.

Gisteren zei minister Rice na afloop van haar gesprek met de Syrische minister Moualem dat ze heeft gewezen op het belang van Syrische medewerking bij het afsluiten van de grens met Irak voor terroristen. Maar zei ze: „Ik heb hem niet de les gelezen, en hij heeft mij niet de les gelezen”. Ook Moualem toonde zich tevreden over het onderhoud – het eerste in twee jaar op zo’n hoog niveau tussen de VS en Syrië. Hij noemde het gesprek „openhartig en constructief”.

De Iraakse premier Maliki riep vanochtend bij hervatting van de conferentie de buurlanden op te stoppen met het steunen van de rebellen in Irak. Irak en gastheer Egypte doen ook hun best om alsnog een directe ontmoeting tussen minister Rice en de Iraanse minister Mottaki te arrangeren. Alleen gisteren tijdens de lunch wisselden de bewindslieden enkele algemene vriendelijkheden uit.

Volgens toezeggingen die gisteren werden gedaan kan Irak de komende jaren rekenen op schuldenverlichting van 30 miljard dollar.

In Irak werd gisteren een eerder bericht over de dood van al-Baghadi, leider van een aan Al Qaeda gelieerde groep, tegengesproken. Volgens de groep, Islamitische Staat in Irak, werd niet al-Baghadi gedood, maar haar officiële woordvoerder Joubouri. (AP, AFP)