In een vrij land mogen mensen op straat zoenen

In een vrij land mogen mensen op straat zoenen De jonge vluchtelingen Zjir, Beri, Dashne, Amber en Rahi verwoorden en verbeelden de vrijheid. In columns en foto’s. pagina 4 en 5 Foto Rahi Rezvani De Iraanse fotograaf en grafisch ontwerper Rahi Rezvani (28), maakte voor nrc.next de foto hiernaast en die op de cover. Rezvani vluchtte ruim zes jaar geleden naar Nederland en woont nu in Bloemendaal. De coverfoto van Rezvani refereert aan de huidige strenge controle op islamitische kledingvoorschriften in Iran. Volgens Iraanse kranten zijn de afgelopen tijd duizenden vrouwen gewaarschuwd om meer bedekkende kleding te dragen. Kappers is het verboden om mannen een westers kapsel aan te meten. ”Hoofddoekjes en lange rokken verbergen alle schoonheid”, zegt Rezvani in het Engels. ”Op de foto's kun je nog net zien dat deze vrouw hele mooie ogen heeft. Het slot op de foto symboliseert het verbod. Maar een slot kan tegelijkertijd geopend worden. Op de foto hiernaast zie je al het prachtige haar van de vrouw. Er moet een oplossing zijn.” Zelf kwam Rezvani tien jaar geleden in problemen met de Iraanse autoriteiten tijdens een fotosessie. Toen hij een model zonder hoofddoekje portretteerde in een afgelegen wijk van Teheran, kwam juist de politie langs. Rezvani gooide zijn camera in het water, maar werd toch gearresteerd omdat zijn tas vol met lenzen zat. Hij kreeg 184 stokslagen. Rezvani, Rahi

pagina 4 en 5