‘Ik ben niet meer gemotiveerd’

Na een roerig jaar nam coach Erwin Koeman gisteren afscheid van Feyenoord.

„Ik heb twee jaar alles gegeven, maar je wilt ook resultaat zien.”

Erwin Koeman op weg naar De Kuip, waar hij gisterochtend afscheid nam van Feyenoord Foto Bas Czerwinski 03-05-2007, ROTTERDAM. ERWIN KOEMAN NEEMT AFSCHEIDT VAN FANS, NA DE PERSCONFERENTIE WAAR HIJ ZIJN VERTREK BIJ FEYENOORD TOELICHT. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Met „een illusie armer en een ervaring rijker” heeft Erwin Koeman gisterochtend afscheid genomen van voetbalclub Feyenoord. De trainer zegt „niet meer honderd procent gemotiveerd te zijn” om de spelersgroep via de play-offs naar Europees voetbal te loodsen.

De hulptrainers Henk Duut en John Metgod nemen zijn taken over. Technisch directeur Peter Bosz sluit niet uit dat er snel een nieuwe hoofdcoach komt, mogelijk nog voor de eerste play-offwedstrijd volgende week donderdag bij FC Groningen.

Eigenlijk had Koeman zijn besluit al genomen na het laatste fluitsignaal afgelopen zondag. Feyenoord verloor toen met 5-1 van SC Heerenveen en zag daardoor de vijfde plaats en de zekerheid van Europees voetbal verloren gaan. „Dat was de druppel”, zei Koeman gistermorgen op een persconferentie in de Kuip.

Feyenoord eindigde het seizoen slechts als zevende, beneden de verwachtingen. Nu moet het via de play-offs het laatste ticket voor het UEFA-Cuptoernooi zien te bemachtigen, zonder Koeman.

„Ik ben trots dat ik hier twee jaar heb gewerkt en dit is voor mij ook een emotioneel moment”, zei Koeman. „De supporters en de leiding hebben me altijd gesteund, maar ik heb zelf aangegeven dat ik niet meer voldoende gemotiveerd ben om de club te leiden in de play-offs.” De directie van Feyenoord en Koemans zaakwaarnemer Ger Lagendijk probeerden de coach tot gisteren nog op andere gedachten te brengen. „Maar Erwin was heel duidelijk en stellig. Dit is geen impulsieve beslissing. Daar heb ik respect voor”, reageerde Bosz.

Koeman leidde Feyenoord tijdens een woelig seizoen. Drie dagen voor de start van de competitie zag hij Dirk Kuijt vertrekken naar Liverpool. Vervolgens was er het vertrek van voorzitter Jorien van den Herik en de komst van een nieuw bestuur, de aanhoudende berichten over de moeilijke financiële situatie bij de club en de uitsluiting uit het UEFA-Cuptoernooi na rellen met supporters in Nancy. Dat ging samen met vaak heel pover voetbal, waardoor de fans nog meer gingen morren.

Ondertussen constateerde Peter Bosz in zijn beleidsplan dat er bij Feyenoord geen topsportmentaliteit bestaat, waarop Koeman geprikkeld reageerde. Hij kreeg ook onvoldoende duidelijkheid over de toekomst van de club en de spelers waarover hij volgend jaar zou kunnen beschikken.

Maar dat alles heeft niets met zijn vertrek te maken, zei Koeman. „Ik had liever andere omstandigheden gehad. Maar of ik vertrouwen heb in de toekomst van Feyenoord staat los van deze beslissing. Ik weet dat de mensen achter de schermen hard werken.”

Bosz erkent dat Koeman allesbehalve een makkelijke taak had, maar meent toch dat Feyenoord met deze selectie de vijfde plaats had moeten behalen. „Het klopt dat Kuijt hier sportief veel heeft verbloemd. Maar bij de winterstop stonden we slechts één punt achter op AZ. Met deze selectie hadden we dus beter moeten presteren.”

De technisch directeur bekijkt nu of er voor de play-offs een nieuwe trainer komt. Dat kan eventueel ook de nieuwe hoofdcoach voor volgend seizoen zijn, maar niet noodzakelijk. „We houden alle opties open.” Bosz verduidelijkte wel dat hij geen trainersrol meer op zich zal nemen. „Een technisch manager moet niet op het veld staan, maar zich bezighouden met de lange termijn.”

Financieel directeur Onno Jacobs betreurt het vertrek van de trainer, maar respecteert diens beslissing. „Erwin heeft twee jaar onder bijzonder moeilijke omstandigheden zich onvoorwaardelijk ingezet voor de club. Daar zijn we hem veel dank voor verschuldigd. Hij heeft steeds op een positieve en waardige manier deze club geleid.”

Koeman ziet zijn voortijdige vertrek – hij had nog een contract tot 2009 – niet als een nederlaag. „Misschien was het wel een wonder dat we tot de laatste speeldag meededen om de vijfde plaats. Ik heb twee jaar alles gegeven. Maar je wilt ook resultaat zien, en dat was de laatste weken niet goed. Ik kies nu voor mezelf.”

Maar spijt heeft hij nergens van, al waren er momenten waarover hij dacht dat het anders had gekund. „Maar ik ben door de voordeur binnengekomen, en zo ga ik ook weer weg.”

    • Dirk Vandenberghe