Hoogste overleg Syrië en VS sinds twee jaar

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft gisteren de kwestie van de buitenlandse strijders die Irak binnenkomen vanuit Syrië ter sprake gebracht tijdens een onderhoud met haar Syrische ambtgenoot Walid Mouallem. Dat gebeurt in de marge van de internationale conferentie over Irak, die gisteren in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh is begonnen en die vandaag verder gaat.

Het is twee jaar geleden dat de VS en Syrië op zo’n hoog niveau met elkaar praatten. In mei 2005 uitte minister Rice op een persconferentie in Washington forse kritiek op de Syrische minister van Planning, Barham Salih, wegens Syrische steun aan opstandelingen in Irak. Ook heeft de regering-Bush Syrië ervan beschuldigd achter de moord op de Libanese ex-premier Rafik Hariri te zitten. Syrië heeft dit altijd ontkend. Maar een discussie over de Syrische betrokkenheid in Libanon bleef uit.

Rice beschreef haar gesprek met Moallem van een half uur als „professioneel en „zakelijk”. „Ik heb hem niet de les gelezen en hij mij ook niet”, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Rice zei dat ze haar ambtgenoot duidelijk heeft gemaakt dat de VS geen moeilijke relatie willen met Syrië. „Maar we hebben wel een basis nodig voor een betere relatie.”

De Iraakse regering heeft ook druk uitgeoefend op Rice om de Iraans minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, te spreken tijdens de conferentie. Volgens de Iraakse regering zorgt het conflict tussen Iran en de VS alleen maar voor meer instabiliteit in Irak. De VS beschuldigen Iran van steun aan rebellen in Irak. Daarnaast overschaduwt de kwestie van het Iraanse nucleaire programma de relaties tussen beide landen.

Zowel Iran als de VS hebben vooraf welwillend gesproken over een mogelijke ontmoeting. Maar een substantieel onderhoud bleef uit. Rice en Mottaki hebben „aardigheidjes uitgewisseld” tijdens de lunch, aldus de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Aboul Gheit. „Ze hebben ‘hallo’ gezegd en dat was het wel.”

De VS hopen op de conferentie, waarbij bijna vijftig landen aanwezig zijn, steun te krijgen voor een ambitieus plan om Irak te stabiliseren. De conferentie moet onder andere de spanningen wegnemen tussen de shi’itische Iraakse regering en de sunnitische buurlanden. (AFP, AP)