Het magere applaus duurt acht seconden

Aandeelhouders van Ahold namen gisteren afscheid van topman Moberg.

De mopperende beleggers waren niet erg rouwig om het vertrek van de topman.

Topman Anders Moberg zei gisteren op de aandeelhoudersvergadering van supermarktbedrijf Ahold met genoegen terug te kijken op de vier jaar waarin hij het concern leidde. Toch was hij er niet zeker van dat zijn aandeelhouders het ook zo voelden: „Ik hoop dat u net zo trots bent op Ahold als ik.”

Na zijn speech voor de ongeveer 250 opgekomen beleggers kreeg hij een mager applaus van acht seconden. Ondanks dat Moberg hun vertelde dat Ahold er veel beter voor staat dan „in de donkere dagen van 2003”, toen de boekhoudfraude bij het Amerikaanse onderdeel US Foodservice bekend werd.

Moberg heeft zijn aandeelhouders eerder deze week verlost van die groothandel. Ahold verkoopt US Foodservice dit jaar aan de private investeerders KKR en Clayton, Dubilier & Rice voor meer dan analisten hadden gedacht: 7,1 miljard dollar (5,2 miljard euro). Dat maakte weinig enthousiasme los op de aandeelhoudersvergadering.

Veel beleggers zijn teleurgesteld dat drie belangrijke doelen voor 2006 die kort na Mobergs aantreden zijn geformuleerd, niet werden gehaald: minimaal 5 procent winstmarge, minimaal 5 procent omzetstijging en minimaal 14 procent rendement op vermogen.

Toen dat begin vorig jaar duidelijk werd, zei president-commissaris René Dahan nog dat er wel honderd factoren aan te wijzen waren die het behalen van die doelen hadden verhinderd. Gisteren bleek op de aandeelhoudersvergadering dat Dahan toen meteen Moberg heeft gevraagd op te stappen: „De raad van commissarissen heeft hem gezegd dat het beter voor zijn carrière was een stap te maken buiten het concern.”

Dat het vertrek pas vorige week bekend werd, komt door een bepaling in het arbeidscontract tussen Moberg en Ahold, waarin staat dat het bedrijf een opzegtermijn heeft van één jaar. Moberg krijgt een extra jaarsalaris mee op 1 juli, als hij weg is. Dahan wilde niet zeggen of hij een vertrekbonus krijgt: „Dat leest u volgend jaar in het jaarverslag over 2007”, vertelde hij een vertegenwoordiger van VEB, Vereniging van Effectenbezitters.

Eén belegger stond voor het begin van de vergadering al te mopperen over het bedrijf. Ze had ooit veel geld geïnvesteerd in Ahold, maar heeft dat de afgelopen jaren geleidelijk afgebouwd tot een klein bedrag. „Wat Moberg heeft gepresteerd, is geen gouden handdruk waard. Hij heeft in die afgelopen vier jaar heel veel geld verdiend, wij hebben te maken met een aandelenkoers die lager staat dan toen hij kwam. Ondertussen is ook geen dividend uitgekeerd.”

Moberg zei dat hij vertrok, omdat een grote klus is geklaard en zijn werk er eigenlijk op zit. Maar zijn tijdelijke opvolger, financieel bestuurder John Rishton, zei direct daarna dat 2007 een „heel druk jaar wordt”. Hij refereerde aan de verkoop van Aholds activiteiten in Polen en Portugal en van de Amerikaanse supermarktketen Tops. Bovendien wikkelt hij de verkoop van US Foodservice in de tweede helft van dit jaar af.

Dahan vertelde de bezoekers dat het afstoten van US Foodservice (omzet vorig jaar 14,1 miljard euro, bedrijfsresultaat 60 miljoen euro) goed was voor de focus van het management. En dus goed voor de koers van het aandeel. Hij wees erop dat Ahold dit jaar eigen aandelen inkoopt, wat de koers zal ondersteunen. Door de hogere verkoopprijs dan gedacht, had Ahold vorige maand al laten weten niet voor 2 miljard maar voor 3 miljard euro aandelen in te kopen.

„Ja, ja”, zegt de genoemde aandeelhouder kort voor aanvang van de vergadering. „Tóén moesten we applaudisseren voor de overname van Foodservice. Nu moeten we weer bij de verkoop ervan juichen.”